Kehamassiindeks on võimsam diabeedi riskitegur kui geenid

PM Tervis
Copy
Diabeetiku ravim.
Diabeetiku ravim. Foto: Vladislav Musakko/Postimees Grupp AS/Scanpix

2019. aastal oli diabeet hinnanguliselt 463 inimesel. 90 protsendil neist oli II tüübi diabeet. Diabeet kahekordistab südame-veresoonkonna haiguste, südame isheemiatõve, insuldi ja surma riski. Ülekaalulisus on II tüübi diabeedi peamine välditav põhjus, samas kui geenid võivad samuti anda aimdust, kellel on suurem diabeedirisk.

«Kuna sünnime oma geenidega, peaks olema võimalik varajases eas kindlaks määrata, kellel on elu jooksul diabeedi tekkimise risk,» ütles peamine uurija professor Brian Ference Cambridge’i ülikoolist. «Tegime selle uuringu, et teada saada, kas päriliku riski kombineerimine praeguse kehamassiindeksiga aitab tuvastada kõrgeima diabeediriskiga inimesi. Ennetustegevustes saaks seejärel nendele isikutele keskenduda.»

Uuringus osales 445 765 Suurbritannia Biopanga liiget. Keskmine vanus oli 57,2 aastat ning 54 protsenti olid naised. Pärilikku diabeediriski hinnati, kasutades 6,9 miljonit geeni. Uuringuga liitudes mõõdeti pikkust ja kehakaalu kehamassiindeksi (KMI-kehakaalu ja pikkuse suhe) arvutamiseks. Osalised jagati vastavalt diabeedi geneetilisele riskile viide gruppi. Lisaks jagati nad viide gruppi sõltuvalt KMIst, vahendab Euroopa kardioloogiaühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles