Teadlased tuvastasid laste koroonaviiruskandluse omapära

PM Tervis
Copy
Teadlaste sõnul võivad lapse organismis viirusosakesed ja antikehad koos eksisteerida, mistõttu võib viirus levida ka siis, kui sümptomid puuduvad ja organismis on leitud antikehasid. Seega on ka näiliselt terve lapse hügieeni- ja distantsireeglite järgimine väga oluline. Pildil esimene koolipäev Gavrieli koolis Iisraelis, kus alates teisest klassist tuleb kanda maski avalikus ruumis ja vahetundides; alates 4. klassist tuleb maski kanda ka klassiruumis. Õpetajatel ei ole tunni ajal maskikandmine kohustuslik.
Teadlaste sõnul võivad lapse organismis viirusosakesed ja antikehad koos eksisteerida, mistõttu võib viirus levida ka siis, kui sümptomid puuduvad ja organismis on leitud antikehasid. Seega on ka näiliselt terve lapse hügieeni- ja distantsireeglite järgimine väga oluline. Pildil esimene koolipäev Gavrieli koolis Iisraelis, kus alates teisest klassist tuleb kanda maski avalikus ruumis ja vahetundides; alates 4. klassist tuleb maski kanda ka klassiruumis. Õpetajatel ei ole tunni ajal maskikandmine kohustuslik. Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/Scanpix

Laste roll uue koroonaviirusnakkuse levikus on tekitanud palju küsimusi. Washingtoni riikliku lastehaigla teadlased püüdsid parandada arusaamist sellest, kui kaua püsib viirus laste organismis, ja millal tekivad viiruse vastu võitlevad antikehad.  Värske uuring näitab, et lastel võivad organismis olla samaaegselt nii Covid-19 antikehad kui ka viirusosakesed. 

Ajakirjas Journal of Pediatrics avaldatud uuringust selgub, et viirus ja antikehad võivad noorte koroonahaigete organismis koos eksisteerida. «Enamiku viiruste korral ei tuvastata antikehade ilmnemisel enam viirusosakesi. COVID-19 puhul näeme aga laste organismis nii antikehasid kui ka viirust,» ütleb uurimisrühma juht dr Burak Bahar. «See tähendab, et lastel on endiselt võimalus viirust edasi anda ka siis, kui neil on tekkinud antikehad.» Lisaks leidsid teadlased, et 6–15-aastastel patsientidel püsis viirus organismis keskmiselt 32 päeva; 16–22-aastastel aga 18 päeva. Viiruskandluses tuvastati ka sooline erinevus – tüdrukutel püsis viirus organismis keskmiselt 44 päeva, poistel 25 päeva.

«Oluline on see, et laste puhul ei tohi valvsust kaotada, kui neil on avastatud antikehad või ei esine enam sümptomeid,» ütleb dr Bahar ja lisab, et hügieeni- ja distantsihoidmise reeglitest kinni pidamine on endiselt väga tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles