Need eluviisivalikud aitavad vähendada kroonilise neeruhaiguse riski

PM Tervis
Copy
Nõuannete sekka kuulub ka rohkem trenni tegemine.
Nõuannete sekka kuulub ka rohkem trenni tegemine. Foto: Unsplash/Victor Xok

Rootsis Karolinska instituudis ja Austraalias Griffithi ülikoolis tehtud uuringust selgus, et aktiivsed eluviisi valikud nagu köögiviljade söömine, trenni tegemine ja suitsetamisest loobumine vähendavad kroonilise neeruhaiguse riski.

Umbes 10 protsenti maailma rahvastikust kannatab mingisuguse kroonilise neeruhaiguse all. 2017. aastal suri hinnanguliselt enam kui 1,2 miljonit inimest neeruhaiguse otsese tulemusena ning 1,4 miljonit neerude vähenenud talitluse põhjustatud kardiovaskulaarsetesse tüsistustesse.

Hoolimata nendest murettekitavatest numbritest pole tõenduspõhiseid juhiseid, millised eluviisi muutused aitavad ennetada neeruhaiguse teket. Praegused nõuanded patsientidele põhinevad teiste haiguste ennetamisel, kuhu hulka kuuluvad hüpertensioon ja südame-veresoonkonna haigused, mida peetakse neerukahjustuse olulisteks põhjusteks.

Eluviisil on oluline roll

Uurijad tegid süstemaatilise ülevaate ja meta-analüüsi enam kui 100 teadustöö põhjal uurimaks, millised eluviisi muutused vähendavad neeruhaiguste riski. Uuringu tulemused põhinesid enam kui 2,5 miljonil tervel inimesel 16 riigist. Uurijad olid peamiselt huvitatud toitumise, treeningu, tubaka suitsetamise ja alkoholi mõjust neeruprobleemide tekke riskile.

«Leidsime, et eluviisil on suur roll ning tuvastasime hulga soovitusi, mida edasi anda tervetele inimestele, kes soovivad vähendada kroonilise neeruhaiguse riski,» ütles dr Jaimon Kelly, Griffithi ülikooli järeldoktor.

Soovituste järgimine vähendab riski arvestataval määral

Nõuannete sekka kuuluvad köögiviljarikkam toitumine, suurem kaaliumi tarbimine, rohkem trenni tegemine, alkoholi ja soola tarbimise vähendamine ning suitsetamisest loobumine. Nende soovituste järgimine võib neeruhaiguse riski vähendada 14-22 protsenti.

«Antud valdkonna randomiseeritud sekkumisuuringute puududes on see uuring parim tõend, mis meil on täna sellest, millised eluviisi muutused aitavad esmase neeruhaiguse ennetusega,» ütleb Juan Jesus Carrero, epidemioloogia professor meditsiinilise epidemioloogia ja biostatistika osakonnas, Karolinska instituudis.

Uurijad rõhutavad, et need soovitused on mõeldud tervetele inimestele, kellel on neeruprobleemide tekke risk. Inimesed, kes juba neeruhaiguste all kannatavad, peavad järgima teistsuguseid arsti antud eluviisi soovitusi, et vältida tarbetut neerude kurnamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles