Teadlased jõudsid Covid-19 organismi laastava mõju jälile

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse teine laine Itaalias - juhitaval hingamisel patsiendid Rooma Casal Palocco Kliinikus,
Koroonaviiruse teine laine Itaalias - juhitaval hingamisel patsiendid Rooma Casal Palocco Kliinikus, Foto: Cecilia Fabiano/zumapress.com/Scanpix

USA teadlased püstitasid superarvuti abil uue hüpoteesi, mis selgitab, miks räsib Covid-19 nakatunuid mõnikord väga rängalt. Kui seni seostati organismis vallanduvat põletikku valgevereliblede toodetud valkude – tsütokiinide – tormiga, siis nüüd on leitud mitme sümptomi seos organismis oleva bradükiniini liiasusega, vahendab Novaator.

Tennessee Oak Ridge'i labori superarvuti Summit võrdles üheksa Covid-19 patsiendi ja 40 terve inimese geenide avaldumist kopsuvedelikus leidunud rakkudes ning analüüsis lisaks 17 000 inimese tavapäraseid geenide avaldumise mustreid. 2,5 miljardi geenikombinatsiooni analüüsi põhjal leidis arvuti koroonaviiruse mõjule uue selgituse ehk nn bradükiniini hüpoteesi, mille abil loodud mudel seletab muu hulgas ära veidraimad koroonasümptomid.

Bradükiniin on vasodilataator ehk veresooni mõjutav aine, mille toimel kapillaarid ja veenulid laienevad, veresoonte sisepind muutub läbilaskvaks ning vereplasma liigub naha- ja limaskesta aluskoes veresoontevälisesse ruumi. Selle tulemusena võivad tekkida naha-limaskesta tursed (sealhulgas ninakinnisus, näo turse). Kaasneda võivad lõhna- ja maitsetundlikkuse häired.

Vereringehäiretest tingituna võivad tekkida nahakahjustused eenduvatel kehaosadel, näiteks varvastel (niinimetatud Covidi varbad), kui ka südametegevuse häired. Koroonahaigetel sagedasti esinevat hingamiselundkonna kahjustust selgitatakse sellega, et veresoonte lekkimine põhjustab kopsudesse vedeliku kogunemist ning seeläbi hingamisraskuse ja põletikukollete tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles