WHO ei usu uue koroonavaktsiini kasutusele võtmist sellel aastal

PM Tervis
Copy
WHO pressiesindaja dr Margaret Harrise (pildi ekraanil) sõnul on hetkel teada üheksa vaktsiinikandidaati, mille uuringutega on üsna kaugele jõutud. Samas lisab ta, et tõhusa ja ohutu ravimi valmimise reaalseid ajagraafikuid arvestades on lootus elanikkonna laiahaardeliseks vaktsineerimiseks tõenäoliselt 2021. aasta keskel.
WHO pressiesindaja dr Margaret Harrise (pildi ekraanil) sõnul on hetkel teada üheksa vaktsiinikandidaati, mille uuringutega on üsna kaugele jõutud. Samas lisab ta, et tõhusa ja ohutu ravimi valmimise reaalseid ajagraafikuid arvestades on lootus elanikkonna laiahaardeliseks vaktsineerimiseks tõenäoliselt 2021. aasta keskel. Foto: Jeff Overs/BBC/REUTERS/scanpix

COVID-19 pandeemiaga koos algas võidujooks uue vaktsiini väljatöötamises. Soov jõuda esimesena finišisse on tekitanud eksitavaid avaldusi ja prognoose vaktsiini valmimise kohta. Kuna tõhusa ja ohutu ravimini jõudmine eeldab mitmete uuringuetappide läbimist, tuhandete inimeste kaasamist ning mahukat ravimi mõju analüüsi, püüab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) maandada vaktsiiniga seonduvat ootusärevust, öeldes, et laialdast elanikkonna vaktsineerimist uue koroonaviiruse vastu ei ole oodata enne 2021. aasta keskpaika.

Kui laboris tehtav arendustöö on läinud edukalt ning ravimi tõhusus ja ohutus on saanud kinnitust katseloomadel testides, järgneb kliiniliste uuringute faas, mis on kõige aeganõudvam.

Tänaseks on ligi 40 vaktsiini vabatahtlikega tehtavate kliiniliste uuringute staadiumis ning veel ligi 100 vaktsiini mõju uuritakse katseloomadel, vahendab Medical Daily. Kasutusse on võetud kolm vaktsiini, mis on pärit Venemaa ja Hiina ravimiarendajatelt, kuid puudulike kliiniliste uuringute tõttu puudub nendel ravimitel WHO ning USA Toidu- ja Ravimiameti (FDA) ametlik heakskiit.

Kuna kliiniliste uuringute viimase faasi ravimikatsetused hõlmavad tuhandeid inimesi ning selles etapis võib avalduda kõrvaltoimeid, mida väikestes uuringurühmades ei avaldunud, võib tõhusaima ravimi valmimine kesta aastaid. Lisaks proovitakse saada selgeks, milline on vaktsiini efektiivsus võrreldes platseebo või muude olemasolevate vaktsiinidega. Alles pärast nende katsete edukat läbimist saab ravimi FDA heakskiidul turule tuua. Seejärel algab tootmise ja ravimi levitamisega seotud tegevus, mis võtab samuti aega.

USA valitsuse teemakäsitlus on erinev, rõhutades FDA võimalust aktsepteerida erakorraliseks kasutamiseks ka ravimit, mille ohutusprofiil on osutunud heaks, kuigi viimase kliinilise etapi uuringuid ei ole tehtud tavapärases mahus. Terviseeksperdid on endiselt seisukohal, et FDA ei peaks tegema mingeid mööndusi ravimi kvaliteedi tagamisel ja heakskiitmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles