Aeg on vaadata üle koolilapse koduapteek

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Suvepuhkus hakkab lõppema ning sügis koputab tasahilju juba uksele. Ilmad muutuvad igapäevaga aina jahedamaks ning külmetushaiguste hooaeg hakkab pead tõstma. Lapsed alustavad kauaoodatud kooliteed ning suures kollektiivis liiguvad erinevad viirused juba väga kiiresti. Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum soovitab koduapteegid üle vaadata ning seal vajalikud täiendused teha.

Nii lasteaia- kui koolilapsed haigestuvad sagedamini, sest suuremates kollektiivides liiguvad viirused hõlpsasti. Paljud lapsed on alates märtsist olnud kodused, seega september võib kujuneda stressirohkeks ja just stress muudab ka lapsi viirustele vastuvõtlikumaks.

Selleks, et immuunsüsteemi tugevana hoida ning haiguseid vältida, tuleb toituda tervislikult, regulaarselt sporti teha, hoolitseda oma hügieeni eest ning saada piisavalt palju puhke- ja uneaega. Ravimite ja tervisetoodete valimisel koduapteeki peab lähtuma iga lapse individuaalsetest vajadusest ja tervise iseärasustest, sealhulgas on oluline pidada silmas, et laps ei oleks ühegi ravimi koostisosa vastu allergiline.

Tugev immuunsüsteem

Kõige olulisem organ immuunsuse tagamisel on soolestik, kus asub 70% immuunrakkudest. Seetõttu soovitab proviisor Anne-Mai Rogenbaum varuda koolilapse koduapteeki ka piimhappebakterite preparaate, mis aitavad hoida soolte head mikrofloorat. Kindlasti saab laps ise oma kõhu heaks palju teha, süües toitu, mis soodustab probiootikume kasvu ja aktiivsust – näiteks puu- ja köögivilju, küüslauku, sibulat, porrut, hapukurki, hapukapsast, keefiri ja jogurtit. 

„Laste immuunsüsteem ei ole veel lõplikult välja kujunenud, kuid immuunsüsteemi aitavad toetada ja tugevdada vitamiinid,“ kõneles Anne-Mai Rogenbaum. Unustada ei tohiks ka seda, et kätte on jõudnud aasta rikkalikum aeg. Kergesti kättesaadavad on kõikvõimalikud värsked kodumaised köögi-, juur- ja puuviljad, mis pakatavad kasulikest vitamiinidest, kiudainetest ja mineraalainetest. Kodumaa marjad on tõelised c-vitamiinipommid ja looduslikud antioksüdandid. Proviisori sõnul aitab c-vitamiin peletada väsimust ning tõstab lapse organismi vastupanuvõimet, lisaks on oluline veel ka naha, hammaste ja luude arenguks.

Kuigi suvi oli erakordselt päikeseline, ei saa me sügisel enam hakkama D-vitamiinita. „Seda leiab apteegist nii tilkade, kapslite, närimistablettide, kummikarukeste kui spreina,“ rääkis Anne-Mai Rogenbaum ja rõhutas, et Eestis tuleks D-vitamiini tarbida septembrist kuni aprillini. Antud vitamiini ülesanne on kaltsiumi ja fosfori ainevahetuse reguleerimine, mis omakorda mõjutab ka luude ja hammaste arengut ning tugevdab immuunsust.  

Viirused

Kahjuks otsest ravi viirushaiguste puhul ei ole, kuid viirushaigustest tingitud erinevaid sümptomeid (peavalu, palavik, nohu, kurguvalu, köha, kõhulahtisus) saab käepäraste vahenditega leevendada.

Sagedasti kimbutab lapsi palavik. Palaviku ja teiste sümptomite esinemise korral peab kindlasti laps koolist koju jääma, et hoida teisi lapsi nakatumast ning anda organismile puhkust. Proviisor tõi välja, et kiireim viis enesetunnet parandada, on juua tassike sooja teed. „Kindlasti võiks kodus olla igaks juhuks ka paratsetamool või ibuprofeen, juhuks kui palavik tõuseb veelgi või kaasneb halva enesetundega ka näiteks peavalu,“ lausus Anne-Mai Rogenbaum.

„On hea kui koduapteegis on ninasprei, mis aitab sekreeti veeldada ja vähendada nina limaskesta turset ning seega leevendada ninakinnisust. Nohu esmaseks kiirabiks peab kodus olema aga kindlasti meresoolalahus, mis sobib hästi ninaõõnsuste loputamiseks nohu korral – vedeldab sekreeti ja kergendab väljanuuskamist. Seda võib kasutada ka siis kui nohu ei olegi, näiteks lihtsalt ninaõõnsuste hügieeniks või limaskestade niisutamiseks kuiva õhu korral,“ jagas soovitusi proviisor.  Nohu leevendavate preparaatide valik apteegis on väga lai, mistõttu neid valides tasub kindlasti nõu pidada apteekriga, kes aitab leida sobivaima toote.

Kuna kurguvalu ilmutab end tavaliselt väga äkki, tasub koduapteeki varuda ka kurgutablette, mis aitavad niisutada kurgu limaskesta ja soodustada paranemist. Proviisor toon näitena välja taimseid ekstrakte sisaldavad Isla-Moosi imemistabletid, mis aitavad parandada ka köhaärritust ja hääle kähedust. Isla-Moos sobib hästi ka neile lastele, kellel on kütteperioodist või konditsioneerist tingituna suu kuiv ja ninakaudu hingamine takistatud. Köha leevendamiseks tasub määrida rindkerele hanerasva salvi, väga head on erinevaid taimeteed ja koduapteegis võiks olla ka sinepipulber jalavanni jaoks (jalavanni palaviku korral teha ei tohi).

Piimhappebakteritest on abi ka kõhulahtisuse korral. Siis on oluline juua ka rohkelt vett, et vältida organismis tekkivat vedelikupuudust. Kui haigusega kaasneb ka oksendamine, on mõistlik vedelikku tarbida väikeste lonksude haaval aga sagedasti, mitte korraga ja palju. Tihti käib kõhulahtisusega kaasa ka gaasi kogunemisest põhjustatud kõhupuhitus, seda aitavad leevendada Espumisan Easy suus lahustuvad graanulid. Kui kõhulahtisus on kestnud mitu päeva ja sellega kaasneb nõrkus, tuleb pöörduda perearsti poole. 

„Kooliajal, mil noored kasutavad üha rohkem arvutit, süveneb ka kuiva silma probleem, mistõttu võiks koduapteegis olla ka niisutavad silmatilgad,“ kõneles Anne-Mai Rogenbaum.

Kindlasti peaks lastega peredes olema külmkapis esmaabiks vajalikud asjad nagu külmakott, haavasulgemisplaaster, plaastrid, antiseptiline puhastusvahend, sidemerull ja muu traumade esmaabiks vajalik, aga kindlasti ka valuvaigisti ning allergiaravim. Arvestades viimase aasta sündmusi oleks paslik varuda koolikotti ka vähemalt üks mask ja pisike käte desinfitseerimisvahend.

Copy
Tagasi üles