Hiina viimases faasis vaktsiinikandidaat ei tööta kõikidel inimrühmadel sama tõhusalt

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Ants Liigus

Hiina firma Sinovac Biotech ütles esmaspäeval, et varajase ja keskastme uuringu esialgsete tulemuste kohaselt tundus koroonaviiruse vaktsiinikandidaat vanematele inimestele ohutu, samas kui immuunvastused olid veidi nõrgemad kui noorematel täiskasvanutel.

Tervishoiuametnikud on tundnud muret, kas eksperimentaalsed vaktsiinid suudavad ohutult kaitsta vanureid, kelle immuunsüsteem reageerib vaktsiinidele tavaliselt vähem. 

Kolme vanemaealiste rühma puhul, kes said CoronaVac'i madala, keskmise või suure annuse, koges üle 90 protsendi antikehade taseme olulist tõusu, samas kui tasemed olid veidi madalamad kui noorematel katsealustel. See oli aga kooskõlas ootustega, ütles Sinovaci meediumiesindaja Liu Peicheng.

CoronaVaci, mida Brasiilias ja Indoneesias testitakse viimase etapi inimkatsetes, hinnates selle tõhusust ja ohutust, et saada heakskiit massiliseks kasutamiseks, on juba antud kümnetele tuhandetele inimestele osana Hiina erakorralisest vaktsineerimisplaanist, et kaitsta kõrge nakkusohuga inimesi.

Potentsiaalne vaktsiin võib säilitada stabiilsena kuni kolm aastat, ütles Liu, mis võib pakkuda Sinovacile teatud eelise vaktsiinide levitamisel piirkondadesse, kus külmahela säilitamine pole võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles