Immuunsuse liigne tugevdamine võib tervist kahjustada

Anne-Liise Verpson
Copy
Immuunsüsteemil on nii põletikku aktiveerivad kui ka pidurdavad funktsioonid. Toidulisanditega on võimalik organismi loomulikku põletikureaktsiooni liigselt tugevdada. Seetõttu on turvalisem hoida immuunsüsteem tasakaalus. Parimal moel toetavad organismi täisväärtuslik ja vitamiinirikas toit, piisav uni, füüsiline aktiivsus ja võimalikult stressivaba elu.
Immuunsüsteemil on nii põletikku aktiveerivad kui ka pidurdavad funktsioonid. Toidulisanditega on võimalik organismi loomulikku põletikureaktsiooni liigselt tugevdada. Seetõttu on turvalisem hoida immuunsüsteem tasakaalus. Parimal moel toetavad organismi täisväärtuslik ja vitamiinirikas toit, piisav uni, füüsiline aktiivsus ja võimalikult stressivaba elu. Foto: Shutterstock

Sel aastal pööratakse uue koroonaviiruse tõttu tervisele märksa suuremat tähelepanu kui tavaliselt. Miks on mõistlik vältida organismi kaitsva immuunsüsteemi liigset tugevdamist ning keskenduda selle tasakaalus hoidmisele, selgitab Ida-Tallinna keskhaigla allergoloogia-immunoloogia keskuse juhataja dr Krista Ress.

Immuunsüsteemis on väga palju erinevaid rakke ja komponente, mis töötavad selleks, et tagada organismi toimimine ja tasakaal. Organismi loomulik reaktsioon infektsiooni korral on põletik. Omaette eesmärk ei tohiks olla immuunsüsteemi reaktsioonide tugevdamine. Toimivat süsteemi ei ole vaja ülereguleerida. Kui immuunsüsteem viia tasakaalust välja, hakkab ta võitlema enda rakkude vastu ning võivad tekkida rasked autoimmuunhaigused.

«Meie immuunsüsteemis on nii põletikku aktiveerivad kui ka liigset põletikku pidurdavad funktsioonid, et meie kaitsereaktsioonid kehale liiga ei teeks. Loomulikult tekkinud immuunvastust toidulisanditega tugevdades saavutame veelgi tugevama põletikureaktsiooni – kõrgema palaviku, tugevama ninakinnisuse, tugevama nohu ja rögaga köha,» selgitab allergolood-immunoloog dr Krista Ress. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles