12. septembril on ülemaailmne esmaabi päev

PM Tervis
Copy
Eesti Punane Rist õpetab esmaabi põhiteadmisi kogu elanikkonnale – alates lasteaialastest kuni eakateni välja.
Eesti Punane Rist õpetab esmaabi põhiteadmisi kogu elanikkonnale – alates lasteaialastest kuni eakateni välja. Foto: Shutterstock

Laupäeval, 12. septembril tähistatakse ülemaailmset esmaabi päeva. Igal aastal septembri teisel laupäeval juhib Punase Risti ja Punase Poolkuu Liikumine rahvusvahelise kampaaniaga tähelepanu esmaabialaste teadmiste ja oskuste vajalikkusele, et ennetada vigastusi ja päästa elusid.

Sel aastal keskendub ülemaailmne esmaabi päev esmaabile koroonapandeemia tingimustes. Hoolimata sellest, et koroonaviiruse põhjustatud pandeemia tekitab hetkel kogu maailmas suurt muret, esinevad selle kõrval siiski ka muud haigused ja vigastused. Tõsised vigastused vajavad kohest abi ja koroonahirmus ei saa jätta seda abi andmata. Kiire ja oskuslik esmaabi andmine aitab päästa elusid. Heal tasemel esmaabi aitab seejuures vähendada ka koormust meditsiinisüsteemile.

Oluline on, et inimene oskaks esmaabi andes ka iseennast kaitsta. Praegustes oludes tähendab see näiteks teadmisi ohutusnõuetest ja oskust järgida koroonaviiruse leviku tõkestamiseks antud soovitusi. Lisaks teadmistele ja oskustele on esmaabi andmiseks vaja aga ka enesekindlust ja julgust sekkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles