Uuring: lapsed levitavad koroonaviirust sama agaralt kui noored ja täiskasvanud

PM Tervis
Copy
Uuringust selgunud 25-protsendine viiruse edasikandumise võimekus on võrdne uuringutega, kus on kaasatud noori ja täiskasvanuid. Seega on tõenäoline, et sümptomideta või väga kergete haigustunnustega lapsed võivad levitada viirust nagu täiskasvanudki. Seega tuleb arvestada ka lasteaialaste kui võimalike viiruse edasikandjatega ning hoolsalt selgitada neile kätepesu tehnikat ja maski kandmise olulisust rahvarohketes kohtades. Illustratiivsel fotol Pärnu Raja tänava lasteaia avamine 31. augustil 2020.
Uuringust selgunud 25-protsendine viiruse edasikandumise võimekus on võrdne uuringutega, kus on kaasatud noori ja täiskasvanuid. Seega on tõenäoline, et sümptomideta või väga kergete haigustunnustega lapsed võivad levitada viirust nagu täiskasvanudki. Seega tuleb arvestada ka lasteaialaste kui võimalike viiruse edasikandjatega ning hoolsalt selgitada neile kätepesu tehnikat ja maski kandmise olulisust rahvarohketes kohtades. Illustratiivsel fotol Pärnu Raja tänava lasteaia avamine 31. augustil 2020. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Senised andmed näitavad, et lapsed nakatuvad koroonaviirusega harvem kui täiskasvanud ja haigestudes kulgeb neil Covid-19 sageli asümptomaatiliselt. Lisaks arvatakse olevat ealisi erisusi viiruse levitamise võimekuses – nooremad lapsed ei mängi viiruse levikus suurt rolli, samal ajal kui vanemad lapsed levitavad viirust sama hõlpsalt kui täiskasvanud. Uuest uuringust selgub, et lasteaias nakatunud lapsed viisid viiruse koju ja andsid seda kodustele edasi sama suure tõenäosusega, nagu on näidanud koolinoorte ja täiskasvanutega tehtud uuringud, vahendab Medical Xpress.

Uues uuringus keskendusid USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse ja Utah ülikooli teadlased aprillist juulini toimunud kolmele haiguspuhangule Salt Lake City lastehoiuasutustes. Kahel juhul oli tegemist päevase lastehoiuga, kolmas koht oli vanemate laste laager – keskmine vanus oli 7 eluaastat.

Uuringutulemustest ilmnenud 25-protsendine viiruse edasikandumise määr väikelastelt teistele pereliikmetele on võrdne viiruse levikut käsitlevate uuringutega leibkondadest, kus on nii vanemaid lapsi kui ka täiskasvanuid. Seega on tõenäoline, et sümptomideta või väga kergete sümptomitega lapsed võivad levitada viirust sama aktiivselt nagu täiskasvanudki.

Kuna paljudel lastel on kergeid külmetushaigusi ja testimine on olnud piiratud, võis olla nakatunud rohkem kui 25 protsenti väliskontaktidest. Seega tuleb arvestada ka lasteaias käivate laste kui võimalike viiruse edasikandjatega ning hoolsalt selgitada neile kätepesu tehnikat ja maski kandmise vajadust rahvarohketes kohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles