Värvid mõjuvad maailma eri paigus elavatele inimestele üllatavalt sarnaselt

PM Tervis
Copy
Uuringus osalenud 300 eestlase kohta toob teadusrühma liige Mari Uusküla välja eestlaste ja põhjamaade rahvaste erinevuse selle poolest, et kollast peetakse rõõmu värviks. Võrdluseks: ekvaatori lähedal elavatel egiptlastel ei seostu kollane üldse rõõmuga. Ka lilla ja violetne kutsuvad inimestes esile erinevaid seoseid ja sõnu. Kreekas näiteks seostub lilla leinaga; seos tuleneb ladina keelest, kus lilla on nii-öelda poolmust.
Uuringus osalenud 300 eestlase kohta toob teadusrühma liige Mari Uusküla välja eestlaste ja põhjamaade rahvaste erinevuse selle poolest, et kollast peetakse rõõmu värviks. Võrdluseks: ekvaatori lähedal elavatel egiptlastel ei seostu kollane üldse rõõmuga. Ka lilla ja violetne kutsuvad inimestes esile erinevaid seoseid ja sõnu. Kreekas näiteks seostub lilla leinaga; seos tuleneb ladina keelest, kus lilla on nii-öelda poolmust. Foto: Shutterstock

Inimesed üle maailma seostavad omavahel värve ja tundeid sarnaselt, kusjuures erinevais paigus elavatel inimestel seostuvad samad värvid samade tunnetega. Sellisele järeldusele jõudis Lausanne'i ülikooli professori Christine Mohr'i juhitud rahvusvaheline teadlasrühm pärast ligi 4600 inimese üksikasjalikku küsitlemist, vahendab Novaator

Ajakirjas Psychology & Counseling avaldatud teadustöö küsitlusele vastasid kuuelt mandrilt ja 30 erinevast rahvusest inimesed, kellel paluti veebis täita küsimustik, kus tuli seostada 20 erinevat tunnet 12 erineva värvinimetusega ning täpsustada värvi ja tunde vahelise seose tugevust. 

Vastustest ilmnes märkimisväärne ülemaailmne üksmeel, mille ehedama näitena seostus ainult punane värv kõikjal maailmas ühtaegu nii positiivse tundega ehk armastusega kui ka negatiivse tunde ehk vihaga. Uuringus avaldunud erisuste põhjuseid võib teadlaste väitel leida nii kultuurilistes eripärades kui ka inimeste kodukliimas – näiteks toetasid värsked tulemused varasemat uuringut, mille kohaselt kollast seostatakse õnnetundega rohkem nendes maades, kus päikeselist ilma esineb harvem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles