Soome terviseamet soovitab hoida valvsust koroonaviiruse suhtes

PM Tervis
Copy
Koroonakoerad Miika ja Titta Helsingi-Vantaa lennuväljal alates 2020. a septembrikuu algusest. Koerad on saanud spetsiaalse väljaõppe tuvastamaks saabuvatelt lendudelt tulijatel haistmise teel viirustekitaja SARS-CoV-2 olemasolu.
Koroonakoerad Miika ja Titta Helsingi-Vantaa lennuväljal alates 2020. a septembrikuu algusest. Koerad on saanud spetsiaalse väljaõppe tuvastamaks saabuvatelt lendudelt tulijatel haistmise teel viirustekitaja SARS-CoV-2 olemasolu. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS/Scanpix

Soome terviseameti (THL) tervise- ja ohutusosakonna juhataja Mika Salminen ütles teisipäeval Ilta-Sanomatele antud intervjuus, et koroonameetmeid ja statistikat tuleb analüüsida pikas perspektiivis, kuna viiruse levik kestab veel kaua.

«Koroonaviiruse mõju tuleb uuesti hinnata. Tänaseks oleme aru saanud, et tegemist ei ole nii surmava haigusega, kui kevadel arvati,» rääkis Salminen. «Praegu näitavad paljud epideemiat kirjeldavad arvud, nagu oleks haigus kergem kui kevadel.» Salmineni sõnul on Soome kevadiste ja varasügiseste koroonanäitajate erinevustel kolm peamist põhjust.

Peamine seletus on laialdasem testimine, millega avastatakse ka haigustunnusteta nakkusjuhud. Kui kevadise puhangu ajal avastati üks juhtum 17 testitud kohta, siis nüüd on vastav näitaja üks koroonapositiivne 400 testitud inimese kohta. Kevadise laineharja ajal tehti päevas umbes 2500 testi, nüüd tehakse päevas üle 10 000 testi.

Teiseks mõjutab sügisesi madalamaid näitajaid haiglaravi areng. «Patsiente osatakse paremini ravida, kuigi senini ei ole Covid-19 puhul toimivat ideaalset ravimit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles