Logistikud seisavad silmitsi tõsise katsumusega: Covid-19 vaktsiini transport

PM Tervis
Copy
Meditsiinitöötaja võtab külmkapist Venemaal kliiniliste katsetuste viimases faasis aktiivselt kasutatava Covid-19 vaktsiini Sputnik V (15. september, 2020 Moskvas). Vaktsiinide säilitamisel ja transportimisel tuleb järgida etteantud külmaahelat, mis uue koroonavaktsiini puhul võib osutuda väga raskeks ülesandeks. Ribonukleiinhappe-põhiste vaktsiinide transportimiseks nõutakse ülimadalaid temperatuure.
Meditsiinitöötaja võtab külmkapist Venemaal kliiniliste katsetuste viimases faasis aktiivselt kasutatava Covid-19 vaktsiini Sputnik V (15. september, 2020 Moskvas). Vaktsiinide säilitamisel ja transportimisel tuleb järgida etteantud külmaahelat, mis uue koroonavaktsiini puhul võib osutuda väga raskeks ülesandeks. Ribonukleiinhappe-põhiste vaktsiinide transportimiseks nõutakse ülimadalaid temperatuure. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Koroonaviiruse vastases võitluses on suur tähelepanu ja ootus suunatud farmaatsiatööstusele – pikisilmi oodatakse tõhusa ja ohutu Covid-19 vastase vaktsiini valmimist. Kui koroonavaktsiin on leiutatud ja toodetud, läheb võtmeroll logistikasektorile, vahendab Äripäeva teemaveeb logistikauudised.ee

Vaktsiinide tarnimine tehastest maailma erinevatesse piirkondadesse võib vastse uuringu kohaselt osutuda väga keeruliseks. Vaktsiinide säilitamisel ja transportimisel on oluline kontrollitav külmaahel – immuunpreparaatide kvaliteedi säilitamiseks peavad olema tagatud nõutavad temperatuuri tingimused kõikidel säilitamise ja veo etappidel. Lisaks tuleb immuunpreparaatide veol kasutada kiireimat võimalikku veoliiki.

Kuna uute Covid-19 vaktsiinide tootmisel kasutatakse ribonukleiinhapet, mille stabiilsuse kohta ei ole kehtivaid andmeid, nõuavad tootjad viaalide säilitamist ja transportimist väga madalal temperatuuril.

UNICEF vahendas rahvusvahelise õhutranspordi assotsiatsiooni (IATA) üleskutset valitsustele, et aeg on alustada hoolikat vaktsiinide tarne planeerimist, et tagada täielik valmisolek immuunpreparaatide transpordiks, kui COVID-19 vaktsiinid on heaks kiidetud ja levitamiseks saadaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles