Uuring: magad rohkem, reageerid paremini nii negatiivsetele kui ka positiivsetele sündmustele

PM Tervis
Copy
Hea une soovitus on vähemalt seitse tundi.
Hea une soovitus on vähemalt seitse tundi. Foto: Shutterstock

British Columbia ülikooli uuringus leiti, et pärast lühema unega ööd reageerivad inimesed järgmisel päeval stressirohketele sündmustele emotsionaalsemalt. Lisaks ei saa nad headest asjadest sama palju rõõmu. Tervisepsühholoog Nancy Sini juhitud uuringus vaadatakse, kuidas mõjutab uni meie reaktsiooni nii stressirohketele kui positiivsetele sündmustele igapäevaelus.

«Kui inimesed kogevad midagi positiivset nagu näiteks kallistuse saamine või aeg looduses, tunnevad nad end tavaliselt sel päeval rõõmsamana,» ütleb Nancy Sin, UBC psühholoogia osakonna dotsent. «Kuid leidsime, et kui inimene magab tavapärasest vähem, ei teki sama suurt positiivsete emotsioonide tõusu positiivsetest sündmustest.»

Inimesed raporteerisid ka oma igapäevaelus hulka stressirohkeid sündmusi, sealhulgas vaidlusi, sotsiaalseid pingeid, töö ja perega seonduvat stressi ning diskrimineerimist. Kui inimesed magasid tavapärasest vähem, reageerisid nad nendele stressirohketele sündmustele suurema positiivsete emotsioonide kaoga. Sellel on olulised tervisemõjud: Sini ja kolleegide varasemad uuringud näitavad, et võimetus säilitada positiivseid emotsioone stressi ajal suurendab inimestel põletiku ja isegi varasema surma riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles