Kolm põletikusümptomit, mis jäävad sageli märkamata

PM Tervis
Copy
Miks juuksed välja langeda võivad?
Miks juuksed välja langeda võivad? Foto: Pexels

Põletik on keha loomulik reaktsioon haiguste või vigastustega toimetulemiseks. Lühiajaline põletik ei ole halb, vaid hädavajalik – see on keha viis end haigustekitajate eest kaitsta. Kuid kui põletikuline reaktsioon kestab liiga kaua, võib tekkida terviseprobleeme.

Teadlased peavad kroonilist põletikku ka üheks oluliseks vähi riskiteguriks, sest see kahjustab inimese DNA-d ning suurendab rakkude muteerumise riski. Põletiku mõju rakkudele võib kiirendada vananemist, suurendada Alzheimeri tõve riski ning põhjustada kognitiivsete võimete vähenemist kõrgemas eas. Selleks, et kroonilisest põletikust tulenevat haiguste riski vähendada, tuleb osata see varakult ära tunda. Mõned levinud sümptomid võivad aga jääda märkamata.

  1. Juuste ja kulmukarvade välja langemine võib tekkida kroonilisest põletikust tingitud hormonaaltasakaalu kõikumise tagajärjel. Kui kulmukarvad – eriti kulmude otstest – välja langevad, võib olla tegemist kas kilpnäärme alatalitluse või kroonilise põletikuga.
  2. Akne ja nahaprobleemid – täiskasvanutel tekib sageli hormonaaltasakaalu häirumise tõttu. Krooniline põletik häirib endokriinsüsteemi tööd ning võib suurendada akne riski. Samuti põhjustab krooniline põletik nahaärritust või nahalöövet.
  3. Unehäireid peetakse sageli stressi sümptomiks, kuid tegelikult võib unehormooni tootmist häirida ka krooniline põletik. Kehv uni võib aga omakorda põletiku taset organismis suurendada.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles