Teadlased tuvastasid Covid-19 haigustekitaja kahjustava mõju ajule

PM Tervis
Copy
Teadlased on avastanud Covid-19 põdevatel inimesest ajukoe põletikku ja turset. Lisaks on leitud neuroneid kaitsva müeliinkihi kahjustust, mis ilmneb tavapäraselt pöördumatute neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks hulgiskleroosi korral.
Teadlased on avastanud Covid-19 põdevatel inimesest ajukoe põletikku ja turset. Lisaks on leitud neuroneid kaitsva müeliinkihi kahjustust, mis ilmneb tavapäraselt pöördumatute neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks hulgiskleroosi korral. Foto: Shutterstock

Covid-19 pandeemia esimestel kuudel nägid arstid vaeva patsientide hingamise tagamisega ning keskendusid peamiselt kopsukahjustuste ja vereringesüsteemi häirete ravimisele. Järjest enam on tekkinud märke viiruse neuroloogilisest mõjust – mitmete koroonahaigete puhul on täheldatud segasust, ärevust, psühhomotoorset rahutust ning hallutsinatsioone. Teadlased seostavad sümptomeid koroonaviiruse kahjuliku mõjuga inimese ajule, vahendab ajakiri Nature.

«Koroonahaigete neuroloogilised sümptomid muutuvad üha hirmutavamaks,» tõdeb California ülikooli neuroteadlane Alysson Muotri. Kui pandeemia alguses täheldati  Covid-19 patsientide ülierutuvust ning desorienteerumist ajas ja ruumis, siis viimasel ajal on neuroloogiliste probleemidena sagenenud insult, ajuverejooks ja mälukaotus.

Suurbritannias tehtud uuringust selgus, et neuroloogilised probleemid avaldusid ka nooremaealistel patsientidel, kellel puudusid raskeid tüsistusi soodustavad riskitegurid. 62 protsendil neuroloogiliste sümptomitega koroonahaigetest tuvastati aju vereringehäired ning 31 protsendil juhtudest tekkisid teadvusekadu ning segadusseisundid. Ülejäänutel tekkis ajukoe paistetus; kümnel patsiendil vallandus psühhoos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles