Avastus: koroonaviiruse tungimist rakkudesse aitab vältida levinud ravim

PM Tervis
Copy
Hepariini on kasutatud juba ammu trombide vältimiseks.
Hepariini on kasutatud juba ammu trombide vältimiseks. Foto: Shutterstock

California ülikooli San Diego meditsiinikooli teadlased avastasid, et SARS-CoV-2 ei saa kinnituda ACE2 retseptorile ilma süsivesikuteta nimega heparaansulfaat, mida leidub ka kopsurakkude pinnal ja mis toimivad viiruse sisenemise kaasretseptoritena. Uue avastuse valguses võiks abi olla levinud trombidevastasest ravimist.

ACE2 nime all tuntud molekul istub nagu ukselink kopse vooderdavate rakkude välispindadel. Alates jaanuarist 2020 on teadlased teadnud, et SARS-CoV-2, uudne koroonaviirus, kasutab ACE2-d rakkudesse sisenemiseks ja hingamisteede infektsioonide tekitamiseks.

«ACE2 on ainult osa loost,» ütles dr Jeffrey Esko, San Diego meditsiinikooli raku- ja molekulaarmeditsiini tunnustatud professor ning glükobioloogia uurimis- ja koolituskeskuse kaasdirektor. «See pole kogu pilt.»

Töörühm demonstreeris kahte lähenemisviisi, mis võivad vähendada SARS-CoV-2 võimet nakatada laboris kasvatatud inimrakke umbes 80–90 protsendi võrra:

1) heparaansulfaadi eemaldamine ensüümidega.

2) hepariini kasutamine peibutisena, et meelitada koroonaviirus inimese rakkudest eemale. Hepariin, heparaansulfaadi vorm, on juba trombide ennetamiseks ja raviks laialdaselt kasutatav ravim, nii et viirusnakkuse vähendamiseks võiks seda lihtsalt kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles