Teadlased selgitasid välja, millises haiguse faasis on koroonaviirus kõige nakkavam (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus on kõige nakkavam päev enne sümptomite teket.
Koroonaviirus on kõige nakkavam päev enne sümptomite teket. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Koroonaviirus levib kõige sagedamini hingamisteedest lenduvate piiskade kaudu või aerosoolina ja on vähe tõendeid, mis toetaksid levikut pindade kaudu. Seetõttu on füüsiline distants ja korralik ventilatsioon ülekanderiski vähendamisel võtmetegurid, kirjutatakse erinevate uuringute põhjal tehtud analüüsis teadusajakirjas Annals of Internal Medicine.

Teadlased uurisid 2020. aasta jaanuarist septembrini avaldatud teadusartikleid, samuti asjakohaseid artikleid ning institutsioonilisi või valitsuste aruandeid. Nad leidsid, et kuigi mitmed eksperimentaalsed uuringud viitavad sellele, et viirusosakesed võivad pindadel elada tundide kaupa, näitavad reaalses keskkonnas tehtud uuringud pindadel väga madalat viiruse RNA taset ja vähestel neist on viirus elujõuline.

Juhtumiaruannetest saadud tugevad tõendid näitavad, et domineeriv on viiruse levik hingamisteedest lenduvate suuremate ja väiksemate piiskade kaudu. Ülekanderiski peamisteks teguriteks on lähedus ja halb ventilatsioon.

Tõendid näitasid, et koroonaviirus on kõige nakkavam umbes päev enne sümptomite tekkimist ja selle nakkusohtlikkus väheneb nädala jooksul pärast sümptomite tekkimist. Kõik ülekanded toimuvad varakult ja pole dokumenteeritud juhtumeid pärast seda, kui patsiendil on olnud sümptomid üle nädala.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles