Patsienditestamenti pandud soovi arstini jõudmist ei ole veel paika saadud

PM Tervis
Copy
Patsienditestamenti saab kirja panna, millist ravi inimene ei soovi. Näiteks saab keelata elustamise või sondiga toitmise. Teadlikkus patsiendi soovidest aitaks arstidel teha otsuseid, mis muidu läheksid vastuollu nende endi soovide ja mõtetega, ning aitaks kasutada vahendeid teiste haigete raviks.
Patsienditestamenti saab kirja panna, millist ravi inimene ei soovi. Näiteks saab keelata elustamise või sondiga toitmise. Teadlikkus patsiendi soovidest aitaks arstidel teha otsuseid, mis muidu läheksid vastuollu nende endi soovide ja mõtetega, ning aitaks kasutada vahendeid teiste haigete raviks. Foto: Shutterstock

Eestis on viimase paari aasta jooksul kümmekond inimest koostanud notari juures dokumendi juhendusega, kui kaugele võivad arstid nende ravimisel minna ja millal tuleb neil lasta lahkuda. Kuidas nende soov aga arstideni jõuaks, ei ole seni suudetud paika panna, vahendas ERR.

«Aastakümneid tagasi tundus mõte seista inimese elu säilimise eest ülem, aga praegu on tänu intensiivravivõtetele võimalik elu säilitada ka nii, et see ei ole patsiendi huvides,» ütles arstide liidu juht Jaan Sütt ja lisas, et möödas on ajad, kui raviotsuseid tegi arst – praegu tuleb lähtuda inimese soovist, mida aga ei ole abitus olukorras oleva inimese puhul võimalik kindlaks teha.

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemide arendamise osakonna juhataja Agris Koppeli sõnul pole seni arutatud, millistele vorminõuetele peab patsienditestament vastama ega ole paigas, kuidas patsienditestamendi teinud inimeste soov arstidele teatavaks saaks.

Ühe võimalusena võib tulla kõne alla patsienditestamendi lisamine e-tervisesse, kuid selle lahenduseni võib kuluda paar aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles