Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi paraneb jõudsalt

PM Tervis
Copy
Sotsiaalmeedias avaldatud kuupäevata pilt Venemaa opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõist Saksamaal Berliinis Charite haiglas trepist laskumas (19. september 2020).
Sotsiaalmeedias avaldatud kuupäevata pilt Venemaa opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõist Saksamaal Berliinis Charite haiglas trepist laskumas (19. september 2020). Foto: Social Media/VIA REUTERS/Scanpix

Venemaa opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi, kes on mürgitamise järgselt olnud Berliinis Charite haiglas ravil alates 22. augustist, rõõmustab poolehoidjaid sotsiaalmeedias avaldatud piltidega.

Navalnõi lendas 20. augustil Tomskist Moskvasse – lennul hakkas tal halb, mille järgselt tegi lennuki kapten Omskis vahemaandumise ja Navalnõi viidi haiglasse. Alates 22. augustist on Navalnõi Saksamaa Berliini Charité haiglas ravil.

Haigla esindaja sõnul on kolmes riigis tehtud laboratoorsete uuringutega tuvastatud, et Navalnõi mürgitati Novitšoki närvimürgiga. Mitme riigi valitsusjuhid on nõudnud Venemaalt selgitust.

Meest hoiti algselt kunstlikus koomas, millest ta edukalt teadvusele toodi ning tänaseks on mees taastumas. Viimastel päevadel on ta rõõmustanud selle üle, et suudab iseseisvalt hingata ja juba natuke ka liikuda. Täna avaldati sotsiaalmeedias foto, millel on näha Aleksei Navalnõid Charite haiglas trepist laskumas, vahendab Reuters.

Tallinna Tehnikaülikooli professor akadeemik Margus Lopp selgitas ERR-i vahendusel, et kuigi esimesed tugeva mõjuga närvigaasid loodi juba aastate eest, suudavad neid omal käel valmistada endiselt vaid kogenud spetsialistid.

Närvimürk mõjub laastavalt närvisignaalide ülekandele – rakkude vahel katkeb sõnumite saatmine, mille tulemusena on häiritud elundite töö ning kaasnevad jäädavad tervisekahjustused. Mürgistussümptomite tõsidus sõltub kokkupuuteajast ning mürgi puhtusest ja hulgast. Esimene märk mürgistusest on iiveldustunne, nägemisprobleemid ja hingamisraskused, sellele järgnevad lihaskrambid ja värinad. Ulatuslikumat kokkupuudet saadab lihaskontrolli kadu, tõsisemad kesknärvisüsteemi häired ja lõpuks surm.

Novitšoki mürkainete väljatöötamisel otseselt osalenud ja praegu USA-s elav vene keemik Vil Mirzajanov rääkis ERR-ile antud pikemas usutluses, et mürgi doosi arvestades ei tahetud Venemaa opositsioniliidrit Aleksei Navalnõid tappa, vaid lüüa ta rivist välja ja teha temast elu lõpuni invaliid, mis on palju hullem kättemaks kui surm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles