Lemmiklooma lasermänguasi võib kahjustada püsivalt nägemist

PM Tervis
Copy
Laserosutisse vaatamine võib pöördumatult kahjustada silma fotoretseptoreid, mis toodavad nägemisnärvi minevaid signaale.
Laserosutisse vaatamine võib pöördumatult kahjustada silma fotoretseptoreid, mis toodavad nägemisnärvi minevaid signaale. Foto: Shutterstock

Otse laserosutitesse vaatamise ohud on silmaarstidele hästi teada – see võib tekitada püsiva nägemiskahjustuse. Värskes meditsiinilises aruandes kirjeldavad arstid juhtumit, mil teismelisel tekkis silmapõhjade kahjustus pärast mitme sekundi jooksul laserosutisse vaatamist.

Sõpradega mängimisel kasutatavaks seadmeks oli lemmikloomade lõbustamiseks mõeldud laserosuti. Ehkki selliseid seadmeid reklaamitakse sageli kui väikese võimsusega lasereid, lisandub teadlaste sõnul aina rohkem tõendeid nende põhjustatud võrkkestakahjustustest, millest tarbijad ei ole aga teadlikud.

«Ehkki arvatakse, et see on ohutu, võib isegi lühike lasernäidiku kokkupuude silmaga põhjustada püsiva nägemiskaotuse, kusjuures eriti ohustatud on lapsed,» ütleb aruande peamine autor, meditsiinitudeng Carol Vitellasega.

Hoolimata sellest, et Ohio teismeline vaatas otse laserisse vaid paar sekundit, koges ta kohe pärast seda mitme minuti jooksul esialgset nägemiskaotuse vormi, kirjeldades seda ereda valgusena näiva visuaalefektina.

Viis kuud pärast juhtumit külastas poiss silmaarsti, kurtes nägemiskaotust ja hägusat vaatevälja paremas silmas.

Poiss ütles, et ta ei näe mõnikord parema silmaga, vasak silm kinni, teksti lugedes üksikuid tähti. Testid näitasid, et tema paremas silmas oli nägemisteravus veidi vähenenud, kuid vasakus silmas oli see normaalne.

Järgmisel visiidil kuus kuud hiljem leiti, et nii tema parema kui vasaku silma nägemisteravus on paranenud – normaalsele tasemele –, kuid see näiliselt positiivne tulemus ei kajasta silma sees tehtud kahju.

Kõrglahutusega optilise skaneerimissüsteemi abil nägi silmaarst Frederick Davidorf poisi võrkkestale tekitatud kahjustusi, kus laser oli «lõhkunud» terved valgustundlike fotoretseptorite rakkude piirkonnad ehk vardad ja koonused, nagu ütleb dr Davidorf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles