Koroonaravimi otsingul on jõutud ananassis peituva võimsa ensüümi – bromelaiinini

PM Tervis
Copy
Maskis ananassikaupmees ootab Indias Bengaluru puuvilja hulgimüügiturul ananassikuhja kõrval ostjaid (30. mail 2020). India leevendas maikuus riigis kehtinud koroonapiiranguid; avati taas müügikohad, jätkus rongiliikus ja siselennud. Sellest alates on nakkusjuhtumite arv pidevalt tõusnud. 20. septembril lisandus ligi 94 000 uut nakatunut; samas suurusjärgus on lisandunud nakatunuid iga päev viimase kahe nädala jooksul.
Maskis ananassikaupmees ootab Indias Bengaluru puuvilja hulgimüügiturul ananassikuhja kõrval ostjaid (30. mail 2020). India leevendas maikuus riigis kehtinud koroonapiiranguid; avati taas müügikohad, jätkus rongiliikus ja siselennud. Sellest alates on nakkusjuhtumite arv pidevalt tõusnud. 20. septembril lisandus ligi 94 000 uut nakatunut; samas suurusjärgus on lisandunud nakatunuid iga päev viimase kahe nädala jooksul. Foto: Aijaz Rahi/AP/Scanpix

Praegu ravitakse koroonahaigeid erinevate viiruse-, põletiku- ja malaariavastaste ravimitega. Ravivastus on olnud aga üsna tagasihoidlik ning ravimite ametlikku raviskeemi lisamiseks tuleb veel tõestada nende efektiivsust ja ohutust COVID-19 kontekstis.

Varasemad uuringud on näidanud, et ananassis sisalduvat ühendit bromelaiini on toidulisandina edukalt kasutatud põletikuliste ja valulike protsesside leevendamiseks, aine imendub hästi ning on pikaajalise bioloogilise aktiivsusega. Medical News tutvustab Nebraska Ülikooli teadlaste juhitud uurimisrühma ettepanekut kasutada bromelaiini COVID-19 patsientide raviks, arvestades kõiki eelnimetatud toimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles