Teadlased: mahasurutud mõtted on ajus ikkagi olemas

PM Tervis
Copy
Uuring näitas, et mahasurutud mõte olid katseisiku peas tegelikult olemas, kuigi inimene seda ei teadvustanud. Ajuaktiivsuse analüüs näitas, et kujutluspilt tekkis katseisikutel vasakus ajupoolkeras ning parem ajupoolkera tegeles selle mahasurumisega. Illustratiivsel pildil aju 3D vaates.
Uuring näitas, et mahasurutud mõte olid katseisiku peas tegelikult olemas, kuigi inimene seda ei teadvustanud. Ajuaktiivsuse analüüs näitas, et kujutluspilt tekkis katseisikutel vasakus ajupoolkeras ning parem ajupoolkera tegeles selle mahasurumisega. Illustratiivsel pildil aju 3D vaates. Foto: Hank Grebe/Stocktrek Images/Scanpix

Austraalia Monashi Ülikooli psühholoogid Roger Koenig-Robert ja Joel Pearson uurisid, mis toimub inimese ajus, kui ta püüab millegi peale mitte mõelda ning leidsid ajus jälgi inimese tahtele mittealluvast mõttetegevusest, vahendab Novaator

Katseisikutele anti kõigepealt kirjalikul kujul teada, mis on see, mille peale nad ei peaks mõtlema ning pärast 12 sekundit tuli hinnata mõtete alla surumise edukust. Pooled katserühmast ütlesid, et neil läks mõttekujutise mahasurumine kindlalt korda – samas olid aga teadlased jälginud katseisikute ajuaktiivsust funktsionaalse magnetresonantsimõõturiga ja tulemusi analüüsinud masinõppealgoritm kinnitas vastupidist.

Selgus, et inimestel, kes enda arvates piltidel näidatud asjadele ei mõelnud, esines aju vasakus poolkeras ikkagi seesama aktiivsusmuster, mille oli algoritm tuvastanud juba varem, kui nad neile asjadele just teadlikult mõtlesidki, ning parem ajupoolkera tegeles aktiivselt tahtmatu kujutluspildi mahasurumisega.

Teadlased kirjutavad ajakirjas Journal of Cognitive Neuroscience, et allasurutud mõtete olemasolu kinnitava teadustöö tulemustest võiks suur kasu olla  psühhiaatritel, kes soovivad aidata patsientidel sundmõtetest vabaneda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles