Asümptomaatilistel koroonaviiruse kandjatel esineb siiski sageli üks haigustunnus

PM Tervis
Copy
Lõhna- ja maitsemeel kaob ajutiselt paljudel Covid-19 haigetel.
Lõhna- ja maitsemeel kaob ajutiselt paljudel Covid-19 haigetel. Foto: Shutterstock

Austraalia teadlaste avaldatud metaanalüüsist lõhna- ja maitsetundlikkuse häirete esinemise kohta Covid-19sse haigestunutel ilmneb nende häirete esinemine ligi pooltel patsientidest, kirjutab Eesti Arst.

Autorid analüüsisid kuni 11. maini avaldatud 24 artikli materjale, kus käsitleti lõhna- ja maitsetundlikkuse häirete esinemist kokku 8438 Covid-19sse haigestunul. Ilmnes, et lõhnatundlikkuse häireid kirjeldati 41 protsendil ja kaasnevaid maitsetundlikkuse häireid 38 protsendil laboratoorselt kinnitatud Covid-19 haigetest. Sealjuures oli lõhna- ja maitsetundlikkuse esinemissagedus meestel ja naistel sarnane ja oli vähem väljendunud vanemaealistel.

Lõhna- ja maitsetundlikkuse häirumine leiti sagedamini nende häirete objektiivsel uurimisel, patsiendid ise neid alati ei märganud.

Mõnes uuringus leiti, et lõhna- ja maitsetundlikkuse häire oli ligi veerandil patsientidest Covid-19 esmaseks sümptomiks, samas jäävad need häired vähem väljendunuks haiguse raskema kulu korral.

Autorid järeldasid, et lõhnatundlikkust uurides on võimalik avastada asümptomaatiliselt Covid-19 põdevaid isikuid. Uuring on avaldatud ajakirja Lancet preprindina.

Kasutades seadet, mis võimaldab reguleerida lõhnava aine kontsentratsiooni õhus, leidsid uurijad, et lõhnatundlikkuse häired ilmnevad ka laboratoorselt tõestatud Covid-19sse nakatunutel, kes põevad haigust asümptomaatiliselt. Kontrollides lõhnatundlikkust 37 tervel isikul ja 34 haigustunnusteta Covid-19sse nakatunul, leidsid uurijad lõhnatundlikkuse muutusi võrreldes tervete isikutega 10 lõhnaaine erinevatele kontsentratsioonidele õhus 82 protsendil Covid-19sse nakatunul.

Praeguseks on selge, et Covid-19 nakkuse korral esinevad lõhna- ja maitsetundlikkuse häired ilmselt juba haiguse varajases staadiumis ja ka asümptomaatilise kulu korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles