Teadlased: karjaimmuunsus ei aita koroonakriisi lahendada (2)

PM Tervis
Copy
Moskvalastele antud tervisejuhendid näevad ette maskide ja kinnaste kandmist metrooga sõitmisel. Reeglite rikkumise eest on alates kevadest tehtud 47 000 trahvi kokku üle 237 miljoni rubla väärtuses.
Moskvalastele antud tervisejuhendid näevad ette maskide ja kinnaste kandmist metrooga sõitmisel. Reeglite rikkumise eest on alates kevadest tehtud 47 000 trahvi kokku üle 237 miljoni rubla väärtuses. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

USA teadlaste välja töötatud uue mudeli kohaselt on karjaimmuunsuse saavutamine Covid-19 suhtes ebapraktiline rahvatervise strateegia, vahendab Medical Xpress.

Koroonakevadest saadik on pidevalt arutletud erinevate strateegiate üle – kuidas takistada viiruse levikut, vältides tervishoiusüsteemi ülekoormamist ja suuri häireid ühiskondlikus tegevuses. Välja on pakutud enamasti kahte tegevuskava. Esimene panustab viiruse mahasurumisele ja leviku takistamisele distantsi hoidmise ja eneseisolatsiooniga, teise eesmärk on karjaimmuunsuse saavutamine, lubades nakatuda piisavalt suurel osal elanikkonnast, kuid mitte ületades tervishoiusüsteemi võimekust.

«Karjaimmuunsuse idee on ahvatlev, sest see tekitab pettekujutluse COVID-19 ohu lõpu võimalikkusest,» tõdes uuringu juht dr Toby Brett. «Kuna selle lähenemisviisi eesmärk on vältida haiguse kõrvaldamist, vajaks see aga pidevat eriolukorra tingimuste ülevaatamist, et võimaldada piisaval, mitte väga suurel hulgal inimestel teatud ajahetkel viirusega nakatumist. See on väga raske ülesanne, mistõttu on karjaimmuunsuse strateegiale panustamine pigem katse kõndida väga õhukesel jääl,» selgitas dr Brett.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles