Uuring: Harjumaal ja Tallinnas levib koroonaviirus ennekõike teadaolevates kolletes

PM Tervis
Copy
Terviseamet soovitab ükskõik millise koroonaviiruse sümptomi puhul testi teha.
Terviseamet soovitab ükskõik millise koroonaviiruse sümptomi puhul testi teha. Foto: Marko Saarm

Tartu ülikooli teadlased leidsid koroonaviiruse levimuse uuringu Harjumaa ja Tallinna seirelaine tulemusel, et piirkonnas pole viiruse laialdast varjatud levikut. Viirus levib ennekõike teadaolevates kolletes.

Kokku testiti 11.–23. septembrini Harjumaal ja Tallinnas juhuvalimi alusel 4294 inimest, mis on umbes 1% sealsest täisealisest elanikkonnast. Uuringu käigus leiti kaks nakatunut, kellel puudusid tuntavad haigusnähud. 95% tõenäosusega on piirkonnas koroonaviirusega nakatunud üks inimene 1300-st ning nakkuskandjate hulk sealses täiskasvanud elanikkonnas jääb vahemikku 100–1000.

Terviseameti andmed näitavad Harjumaal küll iga päev arvukalt uusi positiivseid testitulemusi, kuid need on enamasti seotud juba teadaolevate nakkuskolletega. «Meie uuringu tulemused kinnitavad sama – viiruse varjatud levikut praegu Tallinnas ja Harjumaal ei ole,» kinnitas uuringu juht, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda. See, et viiruse levikut oleks võimalik kontrolli all hoida ka edaspidi, sõltub Kalda sõnul inimeste vastutustundlikust käitumisest. «On väga oluline, et inimesed püsiksid ka kergemate haigusnähtude korral kodus ega läheks tööle või seltskonda,» pani Kalda südamele.

Nii septembri alguses korraldatud Ida-Virumaa seirelaines kui ka äsja lõppenud uuringuetapis Harjumaal ja Tallinnas avastasid teadlased haigustunnusteta või väga kergete sümptomitega nakatunuid, kes võivad enese teadmata viirust edasi anda. «Seepärast on väga oluline järgida ohutu vahemaa reeglit ning siseruumides toimuvatel rahvarohketel üritustel kanda juhiste kohaselt maski,» ütles Kalda. Haiguskahtluse korral tuleb kindlasti pöörduda perearsti poole ja haigestunu lähikontaktsena püsida eneseisolatsioonis.

Selle nädala algusest kuni 30. septembrini toimub koroonaviiruse levimuse uuringu üleriigiline seirelaine, mille käigus hinnatakse kooliaasta alguse mõju viiruse levikule kogu Eestis.

Koroonaviiruse levimuse uuringut korraldab Tartu Ülikool. Partneritena aitavad kaasa Kantar Emor, Medicum Eriarstiabi ja SYNLAB Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles