Reeglid, mis aitavad tööl viirusesse nakatumist ennetada

PM Tervis
Copy

Pese käsi alati, kui jõuad tööle või koju. Nii kaitsed end paremini linnas ja ühistranspordis levivate nakkuste eest.

Alati on võimalus, et eelmisena katsus ukselinki viirusekandja. Sel põhjusel tuleks praegusel viirusohtlikul ajal korralikult käsi pesta iga kord pärast tööle või koju jõudmist. Nii saab vältida pisikute sattumist kätelt riietele, näole ja hingamisteedesse.

Kui kodus on harjumus kasutada kätepesuks seepi ja froteerätikut, siis  tööl ja linnas tuleks viiruste ajal kindlalt eelistada vedelseepi ja paberkäterätikuid. Nii on küll ökoloogiline jalajälg suurem, kuid hügieeni seisukohalt on see siiski oluline soovitus.

«Üldjuhul puhastatakse avalikes ruumides seebidosaatorite puutepindasid iga paari tunni tagant. Sagedus oleneb kasutajate hulgast. Seevastu seebitükile ja froteerätikule kleepunud bakterid on sealt raskesti eemaldatavad ning pärast nelja tundi niiskes keskkonnas viibimist hakkab bakterite hulk kiirelt kasvama,» rääkis SOL Balticsi tegevjuht Rinel Pius.

Nelja tunni reegel on ka põhjuseks, miks kontorites ja avalikes ruumides ei tohiks viiruste leviku ajal ühtegi päeva koristamises vahele jätta – see hoiab bakterite leviku kontrolli all neis kohtades, mida inimesed kõige rohkem puudutavad. «Need on ukselingid, uksed, lauad, lülitid ja käsipuud, PIN-klaviatuurid, puldid ja puutetundlikud ekraanid,» loetles Rinel Pius.

Samuti soovitab Pius linnas liikudes kujundada harjumuse mitte puudutada erinevaid pindasid harjumusest, vaid ikka ainult vajadusel. Suur abi tööl käies haigestumise riskide vähendamiseks võib olla ka kollektiivi sisestest kokkulepetest:

  • Paigutage töölauad üksteisest rohkem lahku
  • Leppige kontoris kokku, mitu inimest tohib korraga köögis ja koosolekuruumis viibida
  • Leppige ka kokku, kes täidab ja tühjendab nõudepesumasinat, hoolitseb kohvimasina eest, kes koopiamasina paberi - ja toonerivahetuse eest
  • Ärge kutsuge kontorisse külalisi, vaid jätkake videokohtumistega juba harjumuspärasel viisil
  • Ärge lubage haigena ja haigustunnustega inimeste tööle tulemist

Kõik tehtud kokkulepped tasub kirja panna, välja printida, info nähtavatesse kohtadesse paigaldada ja pidevalt üksteisele meelde tuletada, et nii tuleb hetkel käituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles