N, 29.10.2020

Mees suri, sest ta sõi mitu nädalat järjest kottide viisi lagritsat

USA toidu- ja ravimiameti (FDA) nõuete järgi on lubatud kuni 3,1-protsendiline glütsürriinhappe sisaldus toidus, kuid paljud kommid ja muud lagritsatooted ei näita, kui palju seda 100 grammi kohta sisaldub

FOTO: Shutterstock

Massachusettsi ehitaja lagritsaarmastus läks talle elu maksma. Mees sõi nädalate viisi iga päev poolteist kotti lagritsat. Tema toitainete tasakaal läks niivõrd tasakaalust välja, et 54-aastane mees suri.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

«Isegi väike kogus lagritsat võib natuke sinu veresuhkrut tõsta,» ütles dr Neel Butala, Massachusettsi üldhaigla kardioloog, kes kirjeldas juhtumit teadusajakirjas New England Journal of Medicine.

Probleemiks on glütsürritsiinhape, mida leidub mustas lagritsas ja paljudes teistes lagritsajuure ekstrakti sisaldavates toitudes ja toidulisandites. See võib põhjustada ohtlikult madalat kaaliumi taset ja tasakaalustamatust teistes mineraalides, mida nimetatakse elektrolüütideks.