Mees suri, sest ta sõi mitu nädalat järjest kottide viisi lagritsat

PM Tervis
Copy
USA toidu- ja ravimiameti (FDA) nõuete järgi on lubatud kuni 3,1-protsendiline glütsürriinhappe sisaldus toidus, kuid paljud kommid ja muud lagritsatooted ei näita, kui palju seda 100 grammi kohta sisaldub
USA toidu- ja ravimiameti (FDA) nõuete järgi on lubatud kuni 3,1-protsendiline glütsürriinhappe sisaldus toidus, kuid paljud kommid ja muud lagritsatooted ei näita, kui palju seda 100 grammi kohta sisaldub Foto: Shutterstock

Massachusettsi ehitaja lagritsaarmastus läks talle elu maksma. Mees sõi nädalate viisi iga päev poolteist kotti lagritsat. Tema toitainete tasakaal läks niivõrd tasakaalust välja, et 54-aastane mees suri.

«Isegi väike kogus lagritsat võib natuke sinu veresuhkrut tõsta,» ütles dr Neel Butala, Massachusettsi üldhaigla kardioloog, kes kirjeldas juhtumit teadusajakirjas New England Journal of Medicine.

Probleemiks on glütsürritsiinhape, mida leidub mustas lagritsas ja paljudes teistes lagritsajuure ekstrakti sisaldavates toitudes ja toidulisandites. See võib põhjustada ohtlikult madalat kaaliumi taset ja tasakaalustamatust teistes mineraalides, mida nimetatakse elektrolüütideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles