Kuidas ennetada nutitüdimust ja pääseda virtuaalsest väsimusest?

, Elisa teeninduse valdkonna juht
Copy
Ka kodus töötades on lubatud väsida.
Ka kodus töötades on lubatud väsida. Foto: Shutterstock

Kui enamik tööpäevast möödub kodus arvutiekraani ees, võib ühel hetkel tekkida virtuaalne väsimus – emotsioone jagatakse peamiselt kontaktivabalt. Kuidas ise teadlikult ekraanidest põhjustatud nutitüdimust ennetada ja tööpäevi vaheldusrikkamaks muuta?

Oleme kaugtööajastul jõudnud etappi, kus tuleks veelgi rohkem pöörata tähelepanu jätkusuutlikule ja teadlikule virtuaalsele tööle. Eriolukorras olid paljud lahendused ju ajutised ja erakorralised, nendes oli ka mõnevõrra uudsust ja põnevust. Kui aga kaugtööst on saanud paljude jaoks argipäev, on üsna loomulik, et iga uus videokoosolek enam ei vaimusta. Tahame rohkem vahetuid emotsioone ja silmast silma suhtlust.

Siin on mõned minu järeleproovitud nipid, kuidas töist nutiväsimust vähendada ning ka suures osas ekraani ees veedetud päev siiski emotsioonidega täita.

Ära ava hommikul esimese asjana arvutit, vaid välisuks

Loo endale kindlad rutiinid, kuidas värskena uuele päevale vastu minna. Ka kodune tööpäev võiks alata kindla rituaaliga. Minu isikliku kogemuse näitel aitab hommikutrenn. Selle käigus ärkan üles, mõtlen läbi päeva tegevused ja maandan kõikvõimalikud tekkinud pinged. Nii alustan värske meelega, puhtalt lehelt ja hea tujuga. Seega jookse, sõida rattaga, võimle või lihtsalt jaluta. Liigutamine ja värske õhk aitab vere liikuma saada ja annab energiat.

Planeeri päeva

Võib tunduda kulunud ütlusena, aga füüsiline ja vaimne tervis käivad vaieldamatult käsikäes. Mõtle läbi ja planeeri oma päeva, et sulle ei kasvaks töötoolil istudes «juured alla». Kui tead, et päeva jooksul ei õnnestu arvuti eest pikemaks ajaks püsti tõusta, siis mõtle õhtusse kindlasti mõni ekraanivaba ja füüsilist aktiivsust vajav tegevus. Tee joogat, treeni, tegele mõne muu hobiga, kutsu sõber kohvile või jalutama. Ära veeda kogu õhtut helendava ekraani ees.

Tee pause, aga mitte ekraani ees

Kui kontoris on pause lihtsam teha, võivad need distantsilt töötades kergesti ununeda. Tean enda kogemusest, kui lihtne on kõrvuni töösse süveneda. Kaugtööd tehes võime olla väga produktiivsed, seda enam tuleks võtta regulaarseid mõttetuulutushetki. Kui kardad, et see ununeb, pane pausid endale kasvõi meeldetuletusena kalendrisse. Kindlasti tasuks meeles pidada, et paus ei oleks ekraani ees meilipostkastist sotsiaalmeedia keskkonda hüppamine. Tõuse püsti, liigu ringi, tee väike jalutuskäik.

Ära jää ühte formaati kinni

Üksteise järel algavad videokoosolekud võivad tekitada paratamatult väsimust ja tüdimust. Varieeri töökaaslastega erinevaid videokõne formaate ning tekita nädalasse kindlasti seesuguseid vestlusi, kus alati ei aeta vaid tööjuttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles