Teadlased tegid geeniuuringus kindlaks raskekujulise Covid-19 kaks tekkepõhjust (1)

PM Tervis
Copy
Suitsetamine tekitab geenimuutusi, mille tagajärjel alaneb kopsude vastupanuvõime.
Suitsetamine tekitab geenimuutusi, mille tagajärjel alaneb kopsude vastupanuvõime. Foto: Shutterstock

Suurbritannia, Norra ja USA teadlased on koostöös tuvastanud geneetilised tõendid, miks suitsetamine ja rasvumine suurendavad raskekujulise Covid-19 tõenäosust.

Ajakirjas Circulation avaldatud tulemused näitavad, et nii suitsetamine kui ka suurem kehamassiindeks ehk rasvumise näitaja suurendavad raske Covid-19 riski. Sama on ka sepsise tekke riskiga – see on ohtlik põletikuline reaktsioon nakkusele, mida kogevad paljud raske Covid-19-ga patsiendid.

Teadustöös uuriti suitsetamise ja rasvumisega seotud geneetilisi variante, mis mõjutavad, kas olulised geenid avalduvad või mitte. Rasvumisest ja suitsetamisest geneetilisele tasandile jäänud jälg oli seotud raskemate Covid-19 juhtumite ja sepsise esinemisega.

Uuring kirjeldab ka seda, et suitsetamise ja ülekaalulisuse tõttu võivad tõsise Covid-19 ja sepsise oht suureneda mitmesuguste mehhanismide kaudu, sealhulgas kõrgem põletikutase kehas ja immuunsuse kahanemine.

Põhjusliku seose kinnitamine viitab, et suitsetamisest loobumine ja kehakaalu langetamine võivad olla tõhusad sekkumised raske Covid-19 ja sepsise tekke riski vähendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles