Teadlased soovitavad: nii toitudes väheneb oluliselt insuldirisk

PM Tervis
Copy
Tarbida võiks rohkem taimset toitu.
Tarbida võiks rohkem taimset toitu. Foto: Shutterstock

Teadlased kinnitavad, et rohkelt puu- ja juurvilju, pähkleid ja sojatooteid tarbivatel inimestel on väiksem insuldirisk kui loomse valgu eelistajatel.

Insult on järsk aju verevarustuse vähenemine või lakkamine, mille tagajärjel ei jõua ajju hapnikku ega toitaineid ning selle tõttu võib ajutegevus osaliselt peatuda. Ilma hapnikuta võivad närvirakud saada kahjustatud või hävida vaid mõne minuti jooksul, mis tähendab, et reageerimine ja kiire abi on elulise tähtsusega. Eestis haigestub esmakordsesse insulti aastas rohkem kui 4000 inimest ning see arv on võrdluses teiste Euroopa riikidega kõrge.

Taiwani teadlaste uuringus osalesid budistlike piirkondade inimesed, kes toitusid peamiselt taimsetest toiduainetest ning vältisid suitsetamist ja alkoholi.

Osalejad jaotati kahte rühma ning umbes 30 protsenti osalejatest olid taimetoitlased. Uuringu algul oli osalejate keskmine vanus 50 aastat ning ükski osaleja ei olnud kogenud insulti. Esimeses rühmas oli 5050 inimest, kelle tervist jälgiti kuue aasta jooksul. Teises rühmas oli 8303 inimest, kelle tervist jälgiti üheksa aasta jooksul.

Taimetoitlased tarbisid teistest oluliselt rohkem pähkleid, juurvilju ja sojatooteid ning vähem piimatooteid. Taimetoitlased said oma toidust rohkem kiudaineid ja taimset valku ning vähem rasva. Mõlema rühma osalejad tarbisid enam-vähem võrdselt muna ja puuvilju. 

Esimese rühma osalejate hulgas oli uuringu vältel taimetoitlaste hulgas kolm insulti ja segatoiduliste hulgas 28. Tulemustest selgus, et taimetoitlastel oli 74 protsenti väiksem insuldi risk. Teise rühma osalejate hulgas koges insulti 24 taimetoitlast ja 97 segatoidulist ning teadlaste hinnangul oli taimetoitlastel 48 protsenti väiksem insuldi risk kui teistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles