Teadlased: koroonasurmadel on seos organismile olulise vitamiiniga

PM Tervis
Copy
D-vitamiini tekib inimese organismis päikesekiirguse mõjul ning seda leidub ka rasvastes kalades, näiteks lõhes, forellis, heeringas, lisaks võis, munades, maksas, seentes ja porgandites ning see imendub kõige paremini koos õliga. Pildil mekivad londonlased kõrgendatud valgu- ja vitamiinisisaldusega Hueli roogasid, mis aitavad hoida sööjat normaalkaalus ning vähendada vastuvõtlikkust viirushaigustele.
D-vitamiini tekib inimese organismis päikesekiirguse mõjul ning seda leidub ka rasvastes kalades, näiteks lõhes, forellis, heeringas, lisaks võis, munades, maksas, seentes ja porgandites ning see imendub kõige paremini koos õliga. Pildil mekivad londonlased kõrgendatud valgu- ja vitamiinisisaldusega Hueli roogasid, mis aitavad hoida sööjat normaalkaalus ning vähendada vastuvõtlikkust viirushaigustele. Foto: Scott Garfitt/PinPep/Cover Images/Scanpix

D-vitamiini piisav sisaldus organismis vähendab Covid-19 patsientidel tekkivaid tüsistusi ning surmariski, vahendab Medical Xpress.

Bostoni Ülikooli meditsiiniteadlaste tehtud uuringust selgus, et piisava D-vitamiini taseme korral ilmnes koroonahaigetel vähem tüsistusi ning alanes ka surmarisk. 

Haiglaravil oleval 235 koroonahaigel kontrolliti organismi D-vitamiini taset ning seejärel jälgiti nende kliinilisi tulemusi, sealhulgas põletikutase, hingamisraskused, teadvusetus, hüpoksia ja suremus. Veres analüüsiti ka põletikunäitajaid, C-reaktiivset valku ning lümfotsüütide arvu. Seejärel võrdlesid teadlased kõiki parameetreid D-vitamiini puudulikkusega patsientidel ja piisava D-vitamiini sisaldusega patsientidel.

Synlabi analüüsitulemused näitavad, et 75 protsendil eestimaalastest esineb D-vitamiini puudust. Seega on eriti talvekuudel mõistlik võtta D-vitamiini lisandeid ning seeläbi vähendada nakatumise ja COVID-19-ga kaasnevate haigustüsistuste riski. D-vitamiini soovituslik optimaalne tase veres on üle 75 nmol/l. Sellise taseme hoidmiseks on soovitatav võtta sügis-talvisel perioodil igapäevaselt lisaks 1000 ühikut D-vitamiini. Vitamiinipuuduse korral tuleb sobivate annuste täpsustamiseks pidada nõu perearstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles