Covid-19 haigusele sarnaseid sümptomeid põhjustab üle 200 viirustüve

PM Tervis
Copy
Algaval külmetuste hooajal kimbutavad inimesi mitmed viirused, mis levivad enamasti aevastamisel või köhimisel tekkivate piiskadega ning tungivad organismi ülemiste hingamisteede kaudu. Maski kandmine ja käte pesemine vähendavad viirustega nakatumise riski. Pildil Kiievi tänavapilt septembri lõpus.
Algaval külmetuste hooajal kimbutavad inimesi mitmed viirused, mis levivad enamasti aevastamisel või köhimisel tekkivate piiskadega ning tungivad organismi ülemiste hingamisteede kaudu. Maski kandmine ja käte pesemine vähendavad viirustega nakatumise riski. Pildil Kiievi tänavapilt septembri lõpus. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

On teada rohkem kui paarsada viirustüve, mis võivad põhjustada kergekujulise Covid-19 haigusega üsna sarnaseid haigusnähte, selgitab perearst Marje Oona ERRi vahendusel.

Sügistalvisel perioodil võivad inimesi tabada rino-, paragripi, adeno- ja RS-viirused. Tartu Ülikooli peremeditsiini dotsendi Marje Oona sõnul on ainult sümptomite põhjal üsna keeruline vahet teha, mis viirus meid parasjagu vaevab. «On olemas ka teatud kliiniliselt iseloomulikumad jooned ühel või teisel viirusel, aga alati need haiguspildid ei pruugi eristuda – haigusnähtude spekter on küllaltki lai.»

Terviseameti sõnul on Covid-19 sümptomid mittespetsiifilised ja nende raskusaste võib olla erinev. Haigus võib kulgeda haigustunnusteta, samas võib kaasneda ka raskeid tüsistusi. Rasked haigusvormid esinevad sagedamini vanemaealistel ja krooniliste haigustega inimestel. Riskirühma kuuluvate inimeste puhul võib haigus lõppeda surmaga. 

Ninaneelu proove analüüsitakse eesmärgiga, et teada saada, kas inimene on nakatunud uue koroonaviirusega või mitte. Kahjuks puudub veel võimekus samadest proovidest selgitada, millised teised viirused võivad sarnaseid haigussümptomeid põhjustada. 

Dr Oona julgustab inimesi alati ühendust võtma pereõe või perearstiga, kui endal või lapsel on tekkinud hingamisteede probleemid: köha, nohu, maitse- või lõhnatundlikkuse häired. Ka juhul, kui sellega ei kaasne palavikku, tasub perearstikeskusega ühendust võtta ja nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles