Raivo Ird: noorte terviseprobleemide vastu saab võidelda mõõgaga

, Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liidu esimees
Copy
Treeningute käigus õpivad noored ajaloolisi mõõgavõitlustehnikaid, kaitserüüsid, relvi ja ajalugu, osalevad rahvusvahelistel sportliku pehmikmõõga võistlustel ning seikluslikes rollimängudes.
Treeningute käigus õpivad noored ajaloolisi mõõgavõitlustehnikaid, kaitserüüsid, relvi ja ajalugu, osalevad rahvusvahelistel sportliku pehmikmõõga võistlustel ning seikluslikes rollimängudes. Foto: MTÜ Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit

Kaasaegses ühiskonnas on kujunemas üha suuremaks probleemiks meie noorte liiga vähene kehaline aktiivsus, füüsise nõrgenemine ja sellest omakorda alguse saavad vaimse tervise probleemid. Ajalooga seotud põnevaid huvitegevusi kaasaegse võitlusspordiga ühendav Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit on Tartu linna toel käivitanud noorsootöö programmi «Noored liigutama!», mis sõna otseses mõttes kutsub noori üles oma elu ja tervise eest võitlema.

Olukord on halb. 2015. aastal rääkis kaitseväe sporditeenistuse ülem major Heino Märks Vikerraadio saates «Huvitaja», et ajateenistusse saabuvate noormeeste üldfüüsiline vorm on väga nõrk: «Kui 1990. aastate keskpaigas oli umbes 52 protsenti ajateenistusse saabujatest valmis teenistuse edukaks läbimiseks, siis vahepeal langes see näitaja 10-12 protsendini. Tänased noored, kes ajateenistusse tulevad, ei suuda käsivõitluse tunnis ette poole tirelit teha.» Ülekaalulisus ja rasvumine on muutunud meie noorte seas tõsiseks probleemiks ning Eestis liigub igapäevaselt piisavalt ainult 17 protsenti lastest, kinnitavad Tervise Arengu Instituudi 2018. aasta andmed.

Vähese kehalise aktiivsusega on tihedalt seotud ka mitmed vaimse tervise probleemid - üldine passiivsus ning huvide, omaalgatuse võime ja loovuse puudumine. Need omakorda soodustavad endasse tõmbumist, internetisõltuvust, koolikiusamist ja alkoholitarvitamisele kaldumist. Tervise Arengu Instituudi andmetest selgub, et elektroonilised seadmed ja internetis viibitud aeg mõjutavad üha enam meie laste vaimset tervist. Ligikaudu pooled õpilastest veedavad koolipäevadel ekraani taga viis või enam tundi. Neil esineb järjest rohkem depressiooni ning Eesti on ka, võrdluses teiste riikidega, esimeste hulgas noorte varajase alkoholitarvitamise poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles