Teadlane selgitab, mitu suutäit Läänemere kala tohib nädalas süüa

PM Tervis
Copy
Soovituslike normide järgimisega võib tekkida probleeme kaluritel. Samuti peaks pisut ettevaatlikum olema suuremate räimede söömisega. Illustratiivsel pildil tutvustab Raio Piiroja Ülejõe põhikooli lastele Läänemere kalu.
Soovituslike normide järgimisega võib tekkida probleeme kaluritel. Samuti peaks pisut ettevaatlikum olema suuremate räimede söömisega. Illustratiivsel pildil tutvustab Raio Piiroja Ülejõe põhikooli lastele Läänemere kalu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Esmaspäeval keskkonnaministeeriumi juhtimisel avaldatud aruande järelduste kohaselt võiks süüa dioksiiniohu vältimiseks mitmeid Läänemere poppe kalu nädalas vähem kui viie supilusika jagu. Aruande autorite sõnul tuleks aga antud soovituste tõlgendamisel olla ettevaatlik ja mitte paanikat külvata, vahendab ERR.

Aruande kohaselt võib kalades sisalduvate dioksiinide põhjustatud terviseriskide vältimiseks looduslikku kilu või räime süüa vastavalt 40–60 grammi nädalas, väherasvastest kaladest tarbida ahvenat, koha kuni 100 grammi ning lesta kuni 52 grammi nädalas ning loodusliku lõhe ja jõesilmu puhul on need kogused veelgi väiksemad – vastavalt 20 ja 25 grammi.

«Keegi ei väida, et kui sa nädalas üle 200 grammi räimi sööd, haigestud sa näiteks kohe vähki,» selgitab Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse teadur ja aruande kaasautor Rene Freiber, kelle sõnul on esitatud normid soovituslikud ning oleks ilmselge liialdus öelda, et kala tohib süüa nüüd suutäis nädalas.

Teaduri sõnul ei ole n-ö tavainimesel viidatud normidega probleeme, sest statistika põhjal sööb Eesti inimene nädalas keskmiselt kala vaid 136 grammi; Tervise Arengu Instituudi soovitus on siiski süüa nädalas vähemalt 150 grammi rasvasemat kala ja 150 grammi lahjemat kala ning teha seda vähemalt kolm korda nädalas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles