Neandertallastelt päritud geenid võivad mõjutada Covid-19 põdemise kulgu (6)

PM Tervis
Copy
Neandertallaste perekond Neandertalli muuseumis Krapina linnas 2010. aastal.
Neandertallaste perekond Neandertalli muuseumis Krapina linnas 2010. aastal. Foto: NIKOLA SOLIC/REUTERS/Scanpix

Neandertallastest esivanematelt päritud geenid võivad olla seotud mõnel juhul raske Covid-19 haiguse kuluga, teatasid Saksamaa teadlased.

Neandertallaste geneetika ekspertide rühm uuris DNA ahelat, mida on seostatud mõne tõsisema Covid-19 juhtumiga, ja võrdles seda järjestustega, mis teadaolevalt on neandertallastest esivanemate poolt edasi antud eurooplastele ja asiaatidele, vahendab CNN.

Geenilõik asub 3. kromosoomis ja Euroopa teadlaste rühm on seostanud selle järjestuse teatud variatsioonid kõrgema riskiga põdeda Covid-19 raskekujuliselt.

«Siin näitame, et riski annab genoomne segment, mis on päritud neandertallastelt ja mida kannab umbes 50 protsenti Lõuna-Aasia ja umbes 16 protsenti inimestest Euroopas,» kirjutasid Svante Pääbo ja Hugo Zeberg Evolutsioonilise antropoloogia instituudi ajakirjas Nature avaldamiseks vastuvõetud artiklis.

«Selgub, et selle geenivariandi pärisid kaasaegsed inimesed neandertallastelt, kui nad ristusid umbes 60 000 aastat tagasi,» ütles Zeberg avalduses.

«Tänapäeval vajavad selle geenivariandi pärinud inimesed kolm korda suurema tõenäosusega kunstlikku ventilatsiooni, kui nad on nakatunud uudse koroonaviirusega Sars-CoV-2.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles