KÜLM KIMBUTAB ⟩ Mida teha, kui liigesed valutavad?

PM Tervis
Copy
Arvatakse, et ilma jahenedes üritab keha säilitada soojust ja vereringe paraneb siseelundites – südames, kopsus ja soolestikus. Kätes, jalgades ja liigestes aga verevarustus halveneb, mistõttu liigesed võivad muutuda jäigaks ja hakata valutama.
Arvatakse, et ilma jahenedes üritab keha säilitada soojust ja vereringe paraneb siseelundites – südames, kopsus ja soolestikus. Kätes, jalgades ja liigestes aga verevarustus halveneb, mistõttu liigesed võivad muutuda jäigaks ja hakata valutama. Foto: Shutterstock

Madalam temperatuur võib kaasa tuua valutavad ja põletikulised liigesed. Sagedamini põhjustab see kaebusi eakatele, kuid tundmatu pole see ka noorte seas. Südameapteegi proviisor Kerli Vahar selgitab, mis paneb liigesed valutama ja kuidas seda ära hoida.

Miks hakkavad liigesed temperatuuri langusega valutama, pole teaduslikku põhjendust leitud. «Arvatakse, et ilma jahenedes üritab keha säilitada soojust ja vereringe paraneb siseelundites – südames, kopsus ja soolestikus. Kätes, jalgades ja liigestes aga verevarustus halveneb, mistõttu liigesed võivad muutuda jäigaks ja hakata valutama,» kirjeldab proviisor.

Liigeste töö on liikumine. «Selleks, et saaksid valutult liigutada kõiki oma liikuvaid kehaosi, tuleb liigeste heaolule mõelda enne suuremaid kaebusi,» soovitab Vahar ja lisab, et liigeseid on oluline hoida juba noorena, sest siis saadud vigastused võivad hilisemas eas palju valu tekitada. Liigesevalu põhjused on erinevad. Peamised põhjused on Vahari sõnul ülekoormus, traumad, lastel kasvuvalud, ülekaal ja passiivne eluviis. Lisaks elusstiilile ka mõned haigused, näiteks reumatoidartiit või puukborrelios.

Ülekoormus tekib tavaliselt liiga suure koormusega treenides, liiga kiiresti tulemusi püüdes, aga ka üksluise treeningu tõttu. «Seda sorti vigastusi saab üldjuhul vältida koormust vähendades või treeningut muutes,» ütleb proviisor. Ka laste kasvuvalud on tegelikult ülekoormusvigastused. «Lastel tekivad need kiire kasvu perioodil, kui nad on väga aktiivsed,» selgitab Vahar. Ülekoormusvigastused võivad tuleneda ka passiivsest eluviisist või on liigeseprobleemid tekkinud suurest ülekaalust. «Ülekaalu puhul tuleb alustada selliste treeningutega, mis ei koorma liialt liigeseid, näiteks ujumise või jalgrattasõiduga.»

Traumast tekkinud vigastused on näiteks kukkumised või väänamised. «Liigesetraumad vajavad paranemiseks palju aega ning paraku on nende sajaprotsendiline taastumine vähetõenäoline ning hiljem võivad need aeg-ajalt jäädagi endast märku andma,» nendib Vahar. Ta soovitab pärast traumat anda liigestele piisavalt taastumisaega ning kui alustada liikumisega, siis valida liigeseid vähemkoormavad treeningud.

Parim ravi on ennetus

Proviisor õpetab, et liigeseprobleemide vältimiseks tuleb ennast iga päev aktiivselt liigutada vähemalt üks tund. «Puhkamine ja liigestele rahu andmine võivad tunduda head, kuid sellest parem on mõõdukas aktiivsus, mis hoiab liigesed soojana ja hoiab nii ära nende jäikuse.»

Lisaks liigutamisele on liigeste tervise jaoks vajalikud erinevad toitained ja vitamiinid – kaltsium, fosfor, C-, D- ja E-vitamiin ja oomega-3 rasvhapped. Toiduga kõigi vajalike ainete kättesaamiseks soovitab apteeker süüa tervislikult ja mitmekülgselt. Lisaks on liigestele toidulisandeid, millest tuntumad on kõhre sünteesi soodustavad glükoosamiin ja kontroitiin.

Tee selgeks valu põhjus, siis asu seda leevendama

Liigesevalu tekkides tasub proviisori sõnul alustuseks läbi mõelda, kas selle taga on selge põhjus – intensiivne treening või näiteks äkiline liigutus. Kui valu on tekkinud traumast või valest liigutusest, tuleb esmalt anda liigesele rahu ja puhkust. Valu peaks taanduma paari päevaga. Kui see muutub tugevamaks, tuleb pöörduda arstile.

Pole täpset põhjendust, miks liigesed sügisel ja talvel valutama hakkavad, ent olemas on võimalused, kuidas külmemate ilmade saabumisega tekkinud liigeseprobleeme vähendada. «Peamine, mida ise teha saame, on riietuda vastavalt ilmale ja hoida liigesed soojas. Pealekauba saame piisavalt liikuda, ent vältida liigeste ülekoormust, hoida tervislikku kehakaalu ja toituda mitmekesiselt,» võtab proviisor soovitused kokku.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles