Lutsar: kõige tähtsam on vähendada nakatumist pereringis

PM Tervis
Copy
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar ütles intervjuus ERRile, et ta peab lähiajal kõige tähtsamaks viiruse levimise takistamist perekondades ning õpetas, kuidas seda teha.

Lutsari sõnul levib viirus praegu aktiivselt pereringis ja suurim mure on see, et noored koroonahaiged nakatavad oma vanemaid või ka vanavanemaid, kes tihtipeale vajavad haiglaravi ja seda sageli pikema aja jooksul.

«Kui me elame kõik ühes korteris koos, sööme koos, vaatame televiisorit koos, siis on väga väike tõenäosus, et teised pereliikmed ei nakatu. Aga äkki on võimalus minna maamajadesse, suvilatesse, kellel on olemas; võib-olla õnnestub leida kuskilt tühi korter,» pakkus Lutsar.

Kui pereliikmetest üks on koroonapositiivne ja tal ei ole võimalik perest eemalduda, tuleb Lutsari sõnul käituda järgmiselt: «Siis ma lähen oma tuppa, ma ei tule sealt ilma maskita välja, ma ei söö perega koos, ma suhtlen nendega mobiiltelefoni teel, ma käin vannitoas ja WCs kõige viimasena, ma ei vaata minutitki televiisorit koos teistega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles