Soome teadlased: koroonakriis mõjutas unenägusid

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud uuringus analüüsisid Soome teadlased tehisintellekti abil ligi tuhande inimese unenägusid ja leidsid, et uudne koroonaviirus peegeldub enam kui pooltes halbades unenägudes.

Teadlased kogusid Soomes Covid-19 eriolukorra kuuendal nädalal rohkem kui 4000 inimese une- ja stressiandmeid. Umbes 800 vastajat lisasid selle aja jooksul teavet ka oma unenägude kohta – paljudes neist esines ärevust pandeemia pärast.

«Meil oli huvitav jälgida üksikute inimeste unenägudes esinevaid korduvaid seoseid, mis peegeldasid Covid-19 isolatsiooni apokalüptilist õhkkonda,» ütles uuringu juhtivautor dr Anu-Katriina Pesonen Helsingi ülikoolist. «Tulemused lubasid meil spekuleerida, et ekstreemsetes oludes paljastavad unenäod jagatud visuaalsed kujundid ja mälujäljed ning sel moel võivad unenäod näidata inimeste ühist mõtteviisi.»

Lõpuks tekkis 33 unenägude klastrit või teemat. 20 klastrit liigitati halbade unenägude hulka ja 55 protsendil neist oli pandeemiaspetsiifiline sisu. Teemad nagu ebaõnnestumised distantseerumises, koroonaviirusega nakatumine, isikukaitsevahendid, düstoopia ja apokalüpsis hinnati pandeemiaspetsiifilisteks.

Uuring pakkus ka mõningaid teadmisi inimeste une ja stressitaseme kohta eriolukorra ajal. Näiteks väitis üle poole vastanutest, et magab rohkem kui enne eneseisolatsiooni perioodi, kuid 10 protsendil oli raskem uinuda ja üle veerandi nägi sagedamini õudusunenägusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles