Pikaajalises uuringus ilmnes, mitu kuud võib püsida koroonaviiruste vastu immuunsus

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad.
Koroonaviirus ja antikehad. Foto: Shutterstock

Isegi kui inimene haigestub koroonaviiruse tõttu, pole see garantii, et ta ei nakatu sellega uuesti, viitab 35 aastat tagasi alustatud uuring.

Aastakümneid on teada, et koroonaviirused on üsna hooajalised. Teadlased on viimase 35 aasta jooksul uurinud nelja hooajalist koroonaviiruste tüve ja leidsid, et reinfektsioon ehk uuesti nakatumine toimus sageli, umbes aasta pärast esimest nakatumist.

Teadusajakirjas Nature Medicine ilmunud seroloogiline uuring on ainulaadne, kuna see väldib sümptomipõhiste testimisprotokollide subjektiivsust, kirjutavad uuringu autorid.

Patsiente testiti regulaarselt, mitu korda aastas mitme aastakümne jooksul, isegi kui nad tundsid end tervena. See on oluline, kuna paljud koroonaviirusnakkused võivad jääda asümptomaatilisteks, mis tähendab, et paljud reinfektsioonid võivad jääda tähelepanuta.

Analüüsides 513 seerumiproovi, mis on kogutud alates 1980. aastatest kümnelt Amsterdamis elavalt tervelt meesterahvalt, märkasid teadlased mitmeid koroonaviiruste antikehade taseme kõikumisi.

Kõiki tõuse tõlgendati reinfektsioonina ja kõigi nelja uuritud hooajalise koroonaviiruse – sealhulgas HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 ja HCoV-HKU1 – puhul leidis meeskond iga patsiendi kohta kolm kuni 17 infektsiooni.

Mõned reinfektsioonid ilmnesid juba kuus kuud pärast esmast nakatumist, kuid sagedamini tulid need tagasi umbes aasta pärast, mis viitab, et kaitsev immuunsus on ajutine.

Uuring on piiratud selle poolest, et antikehade taseme äkilise tõusu korral saab oletada, et selle taga oli reinfektsioon, mitte midagi muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles