Professor Lutsar: koroonaviirus on tagasi – peame õppima sellega elama (1)

PM Tervis
Copy
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht, TÜ meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht, TÜ meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Pärast lühikest suvepuhkust on koroonaviirus taas levima hakanud. Professor Irja Lutsar selgitab, miks see nii on ja õpetab, kuidas õppida uue viirusega elama.

Lutsari sõnul on õhu kaudu piisknakkusena leviv koroonaviirus tulnud selleks, et jääda – vähemalt seni, kuni hakatakse laialdaselt kasutama tõhusat ja ohutut vaktsiini. Enamik ekspertidest on aga arvamusel, et koroonavaktsiin peaks laiemale elanikkonnale olema kättesaadav 2021. aasta suvel.

Kui esmalt nakatusid valdavalt noored inimesed, siis praeguseks on täheldatud pidevat juhtude tõusu ka vanemate inimeste hulgas. Professor rõhutab, et oluline on viiruse levikut takistada ning seeläbi vähendada haigestumist. Kuna puudub sajaprotsendiliselt efektiivne kaitsemeetod, on oluline kasutada järgmiste meetodite omavahelisi kombinatsioone.

  • Distantsi hoidmine 1–2 meetrit, et hoiduda eemale süljepiiskadega lendlevatest viirusosakestest. 
  • Näomaskide (sealhulgas respiraatorite) kandmine takistab süljepiiskade levikut ning pidurdab ennekõike viiruse levikut selle kandjalt/ haigelt tervele inimesele. Eriti oluline on maski kandmine suletud ruumides, kus distantsi hoidmine pole võimalik.
  • Koroonatesti tegemine võimaldab nakatunud varakult kindlaks teha ning isoleerida ilma, et nad teisi nakataks. Testima peaks sümptomitega inimesi ning koroonaviiruse nakatunu lähikontaktseid. 
  • Kuna koroonaviirus on ennekõike pidudel ja suurtes seltskondades leviv haigus, siis on alkoholi müügi piirangud ja lõbustusasutuste sulgemine kohane juhul, kui distantsi hoidmine ei ole võimalik või see võib ununeda.
  • Õppeasutuste sulgemine on põhjendatud vaid siis, kui tegemist on paikse koldega – kõikide koolide sulgemine või distantsõppele viimine ei ole nakatumise ennetamise meede.
  • Kontsertidel või teatrietendustel osalejate arvu piiramine ei ole levikut ennetav meede, kuna publik (reeglina) ei räägi ega laula. Küll aga peaks rahvarohketel siseüritustel kehtima distantsi hoidmise ning maskide kandmise reegel. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles