Maris Jesse selgitas, kas esmatähtis on vaktsiini kättesaadavus esmatasandil või apteekides

PM Tervis
Copy
Maris Jesse.
Maris Jesse. Foto: Sander Ilvest

Apteekides gripi vastu vaktsineerimine pole püsiv lahendus, sotsiaalministeerium peab esmatähtsaks vaktsineerimist esmatasandil, kus on ülevaade riskigruppi kuuluvatest inimestest, teatas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse.

Sotsiaalministeeriumi poole on alates 2. oktoobrist pöördunud mitmed perearstid murega, et nende tavapärased tellimused apteekidesse gripivaktsiini saamiseks on tagasi lükatud, viidates vaktsiini puudumisele, kirjutab Med24. Samaaegselt alustati gripivastast vaktsineerimist apteekide pindadel, mida kavatsetakse jätkata kuni 15. novembrini.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Maris Jesse teatel peaks avalike andmete alusel gripivaktsiini Eesti apteekides olema. Kui hulgimüügis on vaktsiin otsas, saab apteek tellida vaktsiini teisest apteegist.

Jesse juhtis tähelepanu sellele, et terviseameti ja ravimiameti juhendi kohaselt, millest apteekide pindadel vaktsineerimisel peab lähtuma, on sätestatud: «Apteek ei tohi gripivaktsiine eelisbroneerida apteegis vaktsineerimise läbiviimiseks. Vaktsiini kättesaadavus peab olema tagatud võrdsetel alustel nii apteegis vaktsineerimiseks kui ka retsepti või tellimislehe alusel vaktsiini ostuks ja väljastamiseks.»

«Apteekides vaktsineerimise puhul on hetkel endiselt tegemist pilootprojektiga, mitte püsiva lahendusega,» lisas Jesse.

Ta märkis, et projekti eesmärk oli suurendada vaktsineerimisega hõlmatust lisaks perearstikeskustes ja töökohtadel toimuvale vaktsineerimisele. Eesmärk jääb tema sõnul täitmata, kui perearstide juures vaktsineerimine peaks langema vaktsiini piiratud kättesaadavuse tõttu. Jesse sõnas, et sotsiaalministeerium peab esmatähtsaks vaktsineerimist esmatasandil, kus on ülevaade riskigruppi kuuluvatest inimestest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles