Vaimse tervise päeval kutsuvad spetsialistid Covid-19 pingetega toimetuleku oskusi omandama

PM Tervis
Copy
Messi nimi «Püsime koos!» on kantud soovist julgustada inimesi mitte üksindusse sulguma, vaid kontakti otsima ja enda vaimset tervist hoidma.
Messi nimi «Püsime koos!» on kantud soovist julgustada inimesi mitte üksindusse sulguma, vaid kontakti otsima ja enda vaimset tervist hoidma. Foto: Shutterstock

Kogu maailmas tähistatakse täna Maailma tervishoiuorganisatsiooni algatusel vaimse tervise päeva, et tõsta elanikkonna teadlikkust koroonakriisist tingitud stressiga toimetulekust.

Eestis toimub sel päeval Vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni (VATEK) eestvedamisel tasuta virtuaalne mess «Püsime koos!», mida saab jälgida VATEKi kodulehel: www.vatek.ee 

Covid-19 näib ohustavat ennekõike füüsilist tervist, kuid suure surve all on praegu ka vaimne tervis. Seetõttu kutsuvad vaimse tervise spetsialistid inimesi üles tänasel vaimse tervise päeval stressiga toimetuleku oskusi omandama.

«Kevadel tehtud Turu-uuringute elanikkonna küsitlusest selgus, et stressi või pinget tundis kuni 79% elanikkonnast. Tervise arengu instituudi tehtud elanikkonna küsitluses tunnistas iga teine vastanu, et tundis eri-olukorra aegu tavapärasest rohkem stressi ja ärevust,» rääkis sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask. «Just pikaajaline stressifoon on ohtlik ning võib endaga lõpuks kaasa tuua ärevuse või isegi depressiooni. Ometi on võimalik end stressi suhtes vastupidavamaks muuta ja kui vaimse tervise probleemid on juba ilmnenud, siis kindlasti abi küsida.» 

«Esimeseks häirekellaks on see, kui stress kuhjub, ilma vahepealse leevenduseta,» rääkis Vaimse tervise päeva eestvedaja Ott Oja. «Iga inimene võiks olla teadlik enda peamistest stressiallikatest ning selle maandamise viisidest. Ebatervislikud viisid nagu alkoholi tarbimine, liigsöömine, ületöötamine saab asendada tervislikega nagu sport, sõpradega ajaveetmine, korralik unehügieen jne.,» toob Vaimse tervise päeva eestvedaja Ott Oja muned näited.

Messi nimi «Püsime koos!» on kantud soovist julgustada inimesi mitte üksindusse sulguma, vaid kontakti otsima ja enda vaimset tervist hoidma,» rääkis Ott Oja. Messil käsitletaksegi covid-19 mõjusid vaimsele tervisele väga erinevate nurkade alt, puudutades olukordi nii koduses keskkonnas, tööl kui ka personaalsel tasandil. Konverentsil on avatud ka võimalus spetsialistidega personaalselt kirjutada, küsimusi küsida ning vaimse tervise abi pakkuvate organisatsioonidega tutvuda.  

Virtuaalse messi avasõnad peab sotsiaalminister Tanel Kiik, messi juhib armastatud saatejuht Urmas Vaino ning oma kogemusi jagavad tuntud inimesed.  

Lisaks kutsuvad vaimse tervise päeval MTÜ Peaasjad kinkima oma lähedastele vähemalt 15 minutit jagamatut tähelepanu ja ootavad inimesi liituma #püsimekoos 15-minuti väljakutsega.

Kui virtuaalsel messil «Püsime koos» osaleda ei jõua, siis on see järele vaadatav VATEKi kodulehelt või Facebook kanalilt. Kogu kuu jooksul saab osaleda üle Eestis toimuvates virtuaalsetes töötubades. Tasuta töötubasid viivad läbi koolitajad, terapeudid ja psühholoogid. Töötubade kohta saab infot VATEKi kodulehel: www.vatek.ee

Vaimse tervise messi läbiviimist toetab sotsiaalministeerium. Kõik vaimse tervise kuu sündmused on tasuta.

Vaimse tervise kuul osalevad organisatsioonid on VATEK-i (Vaimse tervise ja heaolu koalitsioon) liikmed. Vaimse tervise kuud ning messi korraldab juba seitsmendat aastat VATEK.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles