Uuringus ilmnes, kui kaua võib koroonaviirus elada mobiili pinnal

PM Tervis
Copy
Uuringus ilmnes, et koroonaviirus suudab elus püsida kauem kui gripiviirus. Uuringkeskkonnast oli aga puudu ultraviolettkiirgus, mis tähendab, et tulemusi ei saa üle kanda reaalse elu konteksti, need peegeldavad viiruse elu ideaaltingimustel.
Uuringus ilmnes, et koroonaviirus suudab elus püsida kauem kui gripiviirus. Uuringkeskkonnast oli aga puudu ultraviolettkiirgus, mis tähendab, et tulemusi ei saa üle kanda reaalse elu konteksti, need peegeldavad viiruse elu ideaaltingimustel. Foto: Shutterstock

Austraalia uurimisrühm avaldas ajakirjas Virology Journal teadustöö tulemused, mille kohaselt võib SARS-CoV-2 olla elujõuline pindadel, nagu klaas ja pangatähed, kuni 28 päeva.

Teadlased segasid SARS-CoV-2 inimese lima jäljendava lahusega. Viiruse kontsentratsioon tehislimas oli teadlaste hinnangul samaväärne kõrge viiruskoormusega Covid-19 patsientide limas.

Meeskond lasi limal kuivada roostevabal terasel, klaasil, vinüülil, puuvillal, polümeeril ja paberist rahatähtedel kolmel erineval temperatuuril – 20 °C, 30 °C ja 40 °C, nii et protsessi ei mõjutanud valgus.

«20 °C juures, mis on umbes toatemperatuur, leidsime, et viirus oli ülitugev, püsides 28 päeva siledatel pindadel nagu näiteks mobiiltelefonide ekraani klaas ja plastpangatähed,» ütles CSIRO uurija Debbie Eagles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles