Joller taunib tervisetõendite nõudmist: perearstidel ei ole selgeltnägemisvõimet (2)

PM Tervis
Copy
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller ütleb, et perearstid ei peaks väljastama tõendeid, millega midagi tõendada ei saa.
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller ütleb, et perearstid ei peaks väljastama tõendeid, millega midagi tõendada ei saa. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

«Teie, spordialaliitude esindajad, maratonikorraldajad, lastelaagripidajad ja muud isikud, kellel kabinetivaikuses mõtiskledes tuleb äkitselt hea idee: las inimesed toovad mulle perearsti tõendi! Ma küsin: mida te nende tõenditega teete? Ja millist probleemi te lahendate?» kirjutab perearst Karmen Joller sotsiaalmeedias, viidates perearste seoses koroonaviiruse levikuga sel sügisel häirima hakanud tervisetõendite nõudmisele.

Eesti Perearstide Selts teatas täna, et perearstid väljastavad vaid neid tervisetõendeid, mida Eestis kehtivad riiklikud seadused ja määrused nõuavad. Perearstid on nimelt viimasel ajal üha enam kokku puutunud olukorraga, kus erinevad asutused ja organisatsioonid on koroonaviiruse leviku tõttu kehtestanud tõendinõude, mille alusel saab lubada inimese laagrisse, võistlusele või mõnele teisele üritusele.

«On väga meelitav, et teatud isikud peavad perearste jumalateks. Mul on väga-väga kahju pettumust valmistada, aga tegelikult on perearstid tavalised, lihast ja luust inimesed. Perearstidel ei ole selgeltnägemisvõimet, ettenägemisvõimet ega tervendamisvõimet,» kirjutab Joller. 

«Te peate teadma, et perearst ei saa öelda, kas inimene saab jooksurajal infarkti või kas trennilapsel on haruldane, potentsiaalselt surmaga lõppev haigus. Me ei saa kinnitada, et kui laps on täna terve, siis on ta seda ka ülehomme, kui ta laagrisse läheb,» selgitab perearst, lisades: «Me tahaksime seda teha, aga teadus ei ole kahjuks veel nii kaugele jõudnud.»

Joller palub postituses lõpetada inimeste jooksutamine ja nende raha kulutamine ja mõelda, ehk saab oma kartust leevendada, kui paluda inimesel iseenda või oma lapse tervise eest vastutus võtta ja kinnitada, et tal või tema lapsel ei ole teadaolevalt vastunäidustusi trennis osalemiseks, maratoni jooksmiseks, suusatamiseks või laagris viibimiseks.

«Perearstid on otsustanud ohjad enda kätte võtta ja loobuda igasuguste sisutühjade tõendite väljastamisest – me pole nõus väljastama tõendeid, millega mitte midagi tõendada ei saa,» tähendab Joller.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles