Uus koroonaviiruse veebileht pakub väärt infot ja testile registreerimise võimalust

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

SYNLABi spetsiaalne veebileht annab kodanikele ja tööandjatele nii eesti- kui ka venekeelset infot, kuidas vajadusel lihtsalt ja kiirelt koroonaviiruse suhtes testi teha.

Koroonatestimine.ee esitab infot ja juhiseid kolmes rubriigis – patsiendile, arstile ja ettevõttele. Lehelt saab teavet saatekirjaga, tasuta ja tasulise ning riskiriikidest saabujate ja piiriülese testimise võimaluste kohta. Lihtsalt ja kiirelt aitab sobiva koha proovivõtuks leida kaart testimispunktidega.

Leht annab teaduspõhise ülevaate erinevatest testimismeetoditest, viirusest ja haigusest, aga ka laboriprotsessist, tulemuse selgumise kiirusest, erinevatest abitelefonidest jpm. Tänu avaliku testimise koostööpartnerile Medicumile on kodulehel ka venekeelne info.

Uuel veebilehel saavad koroonaviiruse testi saatekirjaga inimesed endale ise broneerida proovi andmiseks aja. Tänu spetsiaalsele rakendusele ei pea aja broneerimiseks ootama testimiskeskuse kõnet. Kahe nädalaga on uut iseregistreerimise võimalust kasutanud juba ligi 4000 inimest ehk 17 protsenti kõigist, kes on saanud perearsti saatekirja. Tänu Medicumi ja SYNLABi loodud isebroneerimise süsteemile saab testimise kõnekeskus nüüd kiiremini helistada kõigile neile, kes ise veebis broneeringut mingil põhjusel teha ei saa ja ka need inimesed pääsevad kiiremini testima.

SYNLABi Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp: «Arvestades, et liigume järjest lähemale külmetushaiguste kõrgperioodile, ei ole teise viiruslaine tipphetk tõenäoliselt veel kätte jõudnud. Samal ajal on tekkinud testimisega seotud müüte, mis raskendavad viiruse peatamist. Seetõttu pingutame just praegu selle nimel, et testimise kohta leviks õige info ning inimeste ja ettevõtjate jaoks oleks kõik vajalikud sammud lihtsalt leitavad, et testimine oleks kõigi jaoks võimalikult arusaadav ja kiire.»

6 kõige olulisemat testimisega seotud tähelepanekut

  • Helista oma perearstile!
  • Kui perearst peab testimist vajalikuks, edastab ta digitaalse saatekirja laboriinfosüsteemi. Seejärel oota aja broneerimiseks kõnet avaliku testimise kõnekeskuselt (Medicum/SYNLAB) või broneeri ise aeg koroonatestimine.ee lehel alamkataloogis Patsiendile.
  • Testima tule üksi ja õigel kellaajal, et vältida järjekordi. Eelregistreerimata proove ei võeta.
  • Võta kaasa isikut tõendav dokument!
  • Vastus edastatakse laborist 24–48 tunni jooksul digilugu.ee keskkonda.
  • Positiivse tulemuse korral sulle helistatakse. Püsi kodus, järgi antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust perearstiga või kutsu kiirabi, helistades 112. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles