Arkadi Popov selgitas, mis muudab Covid-19 salakavalaks

PM Tervis
Copy
Arkadi Popov
Arkadi Popov Foto: Tairo Lutter

«Praegu saame öelda, et SARS-CoV2 levib kergesti ning on olemuselt salakaval – haigestunud inimene võib olla nii näiliselt terve (asümptomaatiline), tunda kergeid gripilaadse viirusega kaasnevaid ebamugavusi (peavalu, valus kurk, kuiv köha) kui ka vajada hingamisraskuste tõttu hospitaliseerimist,» ütles terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov.

Popov selgitas ERRis, et kuigi lähikontaktiks peetakse vähem kui kahemeetrist vahemaad ja pikemat aega kui 15 minutit, sõltub viiruseosakeste kandumine haigelt tervele nii keskkonnast (siseruum või tänav), suhtlemisviisist (valju rääkimine võimendab osakeste lendumist) kui ka sellest, kuivõrd tugev on nakatumata inimese immuunsüsteem. 

Kui gripi puhul on võimalik ravida ka viirust, siis Covid-19 puhul peab suurema töö ära tegema inimese enda organism. Kui see osutub nõrgaks, nagu vanuritel ja kroonilistel haigetel, võib sellest tööst jääda väheks, tõdes Popov. 

«Seega on Covid-19 tõsine haigus ning kuigi suurel osal kulgeb haigus kergelt, ei tasu mängida ei enda ega teiste õnnega,» sõnas kriisistaabi meditsiinijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles