Uuring: teatud protseduurid kujutavad tervishoiutöötajatele suuremat koroonaohtu

PM Tervis
Copy
Kaitserõivastes tervishoiutöötaja koroonahaigele hingamisaparaati paigaldamas. Haigla nr 52, Moskvas (7. oktoober 2020)
Kaitserõivastes tervishoiutöötaja koroonahaigele hingamisaparaati paigaldamas. Haigla nr 52, Moskvas (7. oktoober 2020) Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Scanpix

Hingamisteede vabastamine, südamemassaaži ja kopsude ventileerimisega elustamine ning lahkamine on meditsiinilised protseduurid, mille puhul on suurem tõenäosus koroonaviiruse levikuks patsiendilt tervishoiutöötajale.

Ajakirjas BMJ Open Respiratory Research avaldatud värskes uuringus selgitas rahvusvaheline terviseekspertide rühm, et nakkuse levik on suurem nende tegevuste käigus õhku paiskuvate aerosoolide tõttu. 

Suuremate osakeste, piiskadega, võrreldes võivad väiksemad osakesed liikuda õhuvooludel aerosoolidena, püsides kauem õhus ning levides suuremal alal. Seetõttu peavad eriti lähikontakti eeldavate ja aerosoolide lendumist soodustavate protseduuride tegijatel olema täisvarustuses kaitserõivad: vähemalt N-95 maskid, mis filtreerivad 95 protsenti osakestest läbimõõduga 0,3 μm või enam, kindad, kitlid ja kaitseprillid või ka visiirid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles