Tartu Ülikool jätkab koroonaviiruse leviku uuringut eraannetuse toel

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse levik Eestis
Koroonaviiruse levik Eestis Foto: koroona.ut.ee

Tartu Ülikooli uurimisrühmad, kes on koroonakriisi algusest saati toetanud riiki andmete korje ja analüüsiga, saavad tööd jätkata ettevõtja Väino Kaldoja eraannetuse toel.  

Tartu Ülikooli teadlased Jaak Vilo ja Krista Fischer koondasid kevadel koroonakriisi puhkedes kiiresti kokku üle tosina inimese, et hankida infot viiruse kohta, analüüsida andmeid ja koostada ennustusmudeleid. Alustati küsitlusuuringuid ja andmeanalüüsi lahenduste arendust veebilehel. Teadus- ja arendustöö kiire alustamine aitas välja selgitada riiklikud ohustsenaariumid viiruse leviku hindamiseks.   

Samal ajal, kui Eesti Teadusagentuur (ETAg) käivitas kevadel infokorje sellest, mida teadlased võiksid koroonakriisi lahendamiseks teha, olid esimesed Tartu Ülikooli teadlaste andmeanalüüsi lahendused juba eetikakomitee heakskiidu saanud ja juurutatud. Juuli alguses, kui ETAg võttis vastu üheaastaste sihtgrantide meetmest rahastatavate arendusprojektide granditaotlusi, esitasid taotluse ka Fischeri ja Vilo töörühmad. Paraku selgus hiljuti, et mõlemad granditaotlused jäid rahastuseta. Uurimistöö katkestamine oleks aga tähendanud riigi nõustamisel suurt lünka ja ohtu, et kevadel alustatud töö jookseb liiva.  

Ka paljud ettevõtjad asusid juba koroonakriisi alguses oma nõu ja jõuga riiki toetama. Nüüd otsustas ettevõtja Väino Kaldoja panna teadustööle õla alla ja toetas Fischeri ja Vilo juhitud uurimisrühmade tööd kokku 60 000 euroga. Annetuse toel saab Fischeri uurimisrühm jätkata raamistiku loomist Covid-19 leviku modelleerimiseks ja sekkumismeetmete mõju hindamiseks Eestis. Lisaks arendab uurimisrühm edasi koroonaplatvormi ja andmeanalüüsi lahendusi, et viiruse levikut paremini hinnata ning meetmete mõju prognoosida.  

«Selleks, et meie tegevus oleks kestlik ja tugevneks andmeanalüütiline valmidus järgmisteks viiruselaineteks, on toetus meie töörühmale äärmiselt oluline ning me oleme annetajale väga tänulikud,» ütles Fischer.  

Väino Kaldoja sõnul elame lootuses, et praegune olukord laheneb ja teadlased leiavad koroonaviiruse vastu sobivad vahendid. «Laiemas plaanis pole oluline, milline viirus või ülemaailmne probleem inimesi tabab. Tähtis on, et tehtaks teadusuuringuid, mis aitaksid mõista inimeste käitumise muutusi ning otsustada, kuidas sedalaadi nähtustega toimetada ja milliseid otsuseid millises järjekorras vastu võtta,» selgitas Kaldoja. 

Tartu Ülikooli rektori professor Toomas Asseri sõnul on ülikool Väino Kaldojale väga tänulik, et ta on isiklikult teinud annetuse oluliste uurimisrühmade toetuseks. «Eraannetused on Eesti teaduses veel harv nähtus, aga rõõmustav on see, et õlg pandi alla keerulisel ajal, kui riigil ja ühiskonnal on vaja teaduspõhiseid lahendusi koroonakriisiga toimetulekuks,» ütles Asser. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles