Toitumisnõustaja: tervislikes sügisandides võivad peituda ka ohud

Anne-Liise Verpson
Copy
Valguse käes seismisest roheliseks tõmbunud kartulimugulates on suurenenud mürgiste ühendite – glükoalkaloidide sisaldus, mis võib põhjustada organismis põletiku ägenemist, seederaskusi ning allergiat. Selliseid kartuleid ei tasu süüa ka pärast rohelise koore eemaldamist.
Valguse käes seismisest roheliseks tõmbunud kartulimugulates on suurenenud mürgiste ühendite – glükoalkaloidide sisaldus, mis võib põhjustada organismis põletiku ägenemist, seederaskusi ning allergiat. Selliseid kartuleid ei tasu süüa ka pärast rohelise koore eemaldamist. Foto: Shutterstock

Toitumisnõustaja Anneli Kõiv juhib sügisandide toiteväärtuse ja tervist turgutavate omaduste kõrval tähelepanu ka võimalikele probleemidele.

«Vitamiinide ja mineraalide poolest rikkad taimsed toiduained on tervisele enamasti väga kasulikud. Tundlikele inimestele võivad need aga tervisemuresid tekitada,» toob Anneli Kõiv esile sügisandide varjupoole. 

Lisaks taimekaitsevahendite jääkidele võivad tavapõllumajanduses kasvatatud viljades olla ka looduslikud mürgid. Need on osa taime enesekaitseks ja liigi säilimiseks loodud tõhusast süsteemist. Mürgid võivad viljades tekkida aga ka valest hoiustamisest või töötlemisest.

«Kindlasti on paljud meist näinud valguse käes seismisest roheliseks tõmbunud kartulimugulaid. Selliseid kartuleid ei tasu süüa isegi pärast rohelise koore eemaldamist,» manitseb Kõiv. Sama kehtib valmimata roheliste tomatite kohta. Sellistes viljades on tekkinud mürgised ühendid – glükoalkaloidid. 

Maavitsaliste sugukonda kuuluva kartuli, tomati, paprika ja baklažaani glükoalkaloidisisaldus võib ka valminud viljade puhul põhjustada tundlikuma inimese organismis põletikuprotsesside ägenemist. Inimestel, kes põevad artriiti, tasuks sellesse gruppi kuuluvate köögiviljade tarbimist vähendada. Kõivu sõnul võivad nimetatud köögiviljad esile kutsuda ka seederaskusi, sealhulgas kõhuvalu, kõhulahtisust, aga ka allergilisi sümptome, nagu naha sügelus, suu limaskesta paistetus ja peavalu.

Ka kasulikud taimse valgu allikad, nagu eri liiki oad, võivad osa inimestele vaevusi põhjustada. Ubades leiduvad toksilised ühendid lektiinid võivad halvendada toitainete seedumist, põhjustada kõhus ebamugavustunnet, gaase ja kõhulahtisust. «Tähtis on ubasid enne tarvitamist kindlasti leotada ja kuumtöödelda puhtas vees. Suurtes kogustes ubade tarbimist võiks siiski vältida,» sõnab toitumisnõustaja ja rõhutab nimetatud toiduainete puhul tarbimise mõõdukust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles